Automationstjek fjerner flimmer for øjnene hos Vikima Seed

Steen Harder Ulrichsen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 29 97.

Automationstjek fjerner flimmer for øjnene hos Vikima Seed

Anstrengende arbejdsopgaver og mangel på medarbejdere fik dansk, verdensførende spinatfrøproducent til at kigge i retning af automatisering. Men hvor skulle de starte? Teknologisk Institut hjalp med at skabe overblik.


Vikima Seed er en af de seneste Lolland-Falster-baserede virksomheder, der er blevet en del af automationsbølgen.

Teknologisk Institut har nemlig gennem et automationstjek hjulpet virksomheden, der er en af verdens største producenter af hybridspinatfrø, med at identificere de mest oplagte steder i produktionen, hvor der kan indføres robotter og andre automatiske løsninger. Noget, der allerede nu har båret frugt – og på sigt – grøntsager.

- Det bedste ved den her proces er, at vi er kommet i gang. Det har vi haft rigtig svært ved selv. Vi har fået en sparringspartner i Teknologisk Institut, som har nogle gode løsningsforslag, og så har vi ligesom fået øjnene op for, hvad der kan lade sig gøre, og hvordan vi kan komme videre, fortæller Brit Malec, produktionschef i Vikima Seed.

Produktion af spinatfrø hos Vikima Seed

Automationstjekket er led i et partnerskab mellem Business Lolland-Falster, Vordingborg Erhverv og Teknologisk Institut, som er finansieret af Erhvervsstyrelsen gennem Vækstprogram Lolland-Guldborgsund-Vordingborg.

Og spørger man Claus Madelung, der er Business Development Manager i Business Lolland-Falster, har han store forhåbninger til samarbejdet.

- Det jeg håber, er, at det løfter ambitionsniveauet, og at det øger kendskabet til hvilke muligheder, automatisering rummer, for det kan faktisk langt, langt mere, end man går og tror, fortæller han.

Robotanlæg kan fjerne flimmer for øjnene

Omtrent tre fjerdedele af verdens produktion af hybridspinatfrø dyrkes i Danmark, og Vikima Seed står for størstedelen heraf. Det har dog vist sig at være en udfordring for virksomheden at finde tilstrækkelig arbejdskraft til at kunne følge med på så stort et marked.

- Vi har både nogle ergonomiske udfordringer, og så har vi svært ved at rekruttere mandskab. Når vi skal geare op til en ny sæson, så skal vi ud at finde nyt personale, og det er ikke let at finde kvalificeret mandskab. Derfor har vi tænkt, at man måske kunne automatisere nogle processer, fortæller Brit Malec.

En af de anbefalinger, som virksomheden har valgt at kaste sig over først, er rensning af sold – en slags sigte, som frasorterer urenheder i frøene samt sorterer dem efter størrelse.

Rensning af sold hos Vikima Seed

Vikima Seed renser i dag manuelt 8.000 sold pr. sæson. Arbejdet er tidskrævende og trivielt, og da kvaliteten af rensningen tjekkes visuelt, kan det giver "flimmer" for øjnene ved længere tids arbejde.

Teknologisk Institut har her anbefalet et anlæg, der kan løfte sold fra en stak på en vogn, hvorefter det automatisk bliver skrabet, børstet og blæst over hele fladen ved hjælp af robot-/servostyrede værktøjer.


Kunne din virksomhed gavne af et lignende forløb? Du kan læse mere om automationstjek her.