Automatisk ’pulverryster’ skal reducere materialespild i forbindelse med 3D-print

Kristian Rand Henriksen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 12 62.

Billede af printkammer med pulver

Automatisk ’pulverryster’ skal reducere materialespild i forbindelse med 3D-print

I Center for industriel 3D-print på Teknologisk Institut arbejdes der på en ny automatisk løsning til at fjerne pulver fra 3D-printede metalemner.

Pulverløsningen, som skal mindske materialespild og mandetimer men også bidrage til bedre arbejdsgange og -miljø for medarbejderne i produktionen, er en naturlig del af udviklingen mod i stigende grad at automatisere efterbehandlingsprocesserne i forbindelse med metal 3D-print.

3D-printede metalemner laves med supportstrukturer, og mange emner har samtidig indvendige hulrum og kanaler, hvor metalpulveret bliver ’fanget’ i forbindelse med printet - og hvor en støvsuger ikke kan suge, mens emnerne sidder på platformen. Dette pulver skal fjernes fra emnerne og opsamles - metalpulver er nemlig en værdifuld ressource, og derfor er der et ønske om at kunne genbruge så stor en del som muligt.

Prototype skal demonstrere potentialet 
Kort sagt skal pulverløsningen gøre det langsommelige og fysisk krævende arbejde med at tømme de 3D-printede emner for metalpulver, når de kommer direkte fra printeren. Da emnerne, der printes, er forskellige fra gang til gang, skal løsningen være så generisk, at den ikke tager højde for udformningen af de printede emner. Helt konkret vil der være tale om, at løsningen vender byggeplatformen med de 3D-printede emner på hovedet og ’ryster’ pulveret ud ved at vende og dreje platformen i et vilkårligt mønster.

I første omgang er målet at lave en 'proof-of-concept' prototype, som skal forbedre processen fra printet tages ud af printeren og til det er klar til efterbearbejdning. Prototypen udvikles i efteråret 2019 som en del af et bachelorprojekt på Maskiningeniøruddannelsen i Aarhus.

Prototypen skal bl.a. bruges til at identificere de mest hensigtsmæssige bevægelsesmønstre og undersøge effekten af vibration eller andre tiltag, som skal fremme pulvertømningsprocessen.