Avanceret karakterisering af fødevarer og ingredienser

Veronica Lattanzi

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 19 46.

Kage

Avanceret karakterisering af fødevarer og ingredienser

Du bliver, hvad du spiser. Derfor er det nyttigt at kende vores mad i så mange detaljer som muligt - og Teknologisk institut kan hjælpe.

Nogle egenskaber er vanskelige at måle med konventionelle teknikker, og det er her, vi kan hjælpe dig med at tilbyde en løsning ved avanceret karakterisering ved hjælp af synkrotron røntgenstråler eller neutroner

Detaljeret strukturel information fra nano- til makrometer skala

Med de avancerede teknikker kan vi kigge i stor detalje ind i 3D strukturen af forskellige fødevarer eller fødevareingredienser. Ved at kombinere forskellige teknikker kan vi undersøge strukturen og sammensætningen på forskellige længdeskalaer fra nanometer- til makroskala.

Strukturen og teksturen af fødevarer og ingredienser er af stor betydning for smag og mundfornemmelsen af fødevareprodukter. Det kan også have stor indflydelse på makroskopiske egenskaber, såsom viskositet, der er vigtig for produktionsprocessen. Ved at bruge en kombination af avancerede karakteriseringsteknikker kan vi undersøge strukturen af fødevarer eller ingredienser og korrelere dem med makroskopiske egenskaber for at give forbrugeren den optimale oplevelse.

Relevante strukturelle detaljer, som det er muligt at måle inkluderer:

 • Teksturen af f.eks. plantebaserede eller insektbaserede proteinprodukter kan bestemmes ved hjælp af høj-opløselige billeder (imaging),
 • Krystallinitet og fasefordelinger af f.eks. chokolade eller is kan kortlægges ved hjælp af spredningsteknikker,
 • Nanostrukturen af individuelle elementer af f.eks. mælk eller enzymer kan måles ved hjælp af spredningsteknikker kombineret med in-situ rheologi.

Alle disse teknikker kan udføres som ”High Throughput Screening” til kortlægning af de strukturelle egenskaber ved dit fødevareprodukt, ingrediens eller råmateriale - også som effektiv kvalitetskontrol og dokumentation af sporbarhed.

Overvågning af strukturelle ændringer over tid

Da målinger kan udføres meget hurtigt på synkrotroner, kan ændringer i strukturelle egenskaber overvåges over tid. Dette giver os mulighed for at se, hvordan strukturen ændrer sig i forskellige miljøer med høj tidsopløsning, for at få indsigt i, hvad der sker under forarbejdningstrin eller under nedbrydning, fx:

 • Strukturelle ændringer under individuelle forarbejdnings trin f.eks.
  • opvarmning eller afkøling for at finde optimale proces temperaturer og tider
  • tilsætning af tilsætningsstoffer for at forstå, hvordan de individuelle komponenter i produktet interagerer
  • mekanisk belastning f.eks. når det presses igennem en dyse
 • Stabilitet af individuelle komponenter for at se, om de nedbrydes eller aggregeres under forskellige opbevarings- eller transportbetingelser (f.eks. temperatur eller fugtighed).
 • Ændringer i strukturen ved interaktion med en overflade f.eks. i emballagen

Kontakt os

Vores eksperter er altid tilgængelige til at hjælpe med at vurdere udfordringer og løsninger, fra planlægning til resultater – og under fuld fortrolighed. Kontakt os i dag for at udnytte de nye muligheder og bringe dine produkter hurtigt på markedet.