Avanceret karakterisering af metaller - Den bedste hjælp venter her

Kaare Fogh Hounisen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 17 58.

Metalaksel med farvede markeringer

Avanceret karakterisering af metaller - Den bedste hjælp venter her

Ofte kan produktudvikling, kvalitetssikring eller after-sales rådgivning kræve særlige undersøgelser, der ligger uden for de gængse standarder. På Teknologisk Institut kan vi hjælpe med at skræddersy test- og valideringsprogrammer med avancerede testmetoder, så de passer til jeres ønsker og behov. Vi er specialister i at kombinere avanceret karakterisering, så I når frem til den dokumentation, der kan sikre en stabil produktion og den rette rådgivning til jeres kunder.

Electron Backscatter Diffraction (EBSD)

Med mange års erfaring inden for avanceret karakterisering og materialeprøvning leverer Teknologisk Institut komplet karakterisering af metallers mikrostruktur ved hjælp af Electron Backscatter Diffraction (EBSD). I modsætning til konventionelle mikrostrukturanalyser giver EBSD mere dybdegående oplysninger om metallernes egenskaber, såsom fasefordeling og orientering samt struktur og krystaldeformation. Disse mikrostrukturelle egenskaber påvirker en række vigtige materialeegenskaber, herunder fx:

  • Styrke
  • Korrosionsbestandighed
  • Svejsbarhed
  • Deformationsegenskaber
  • Magnetiske egenskaber  

EBSD kan således være et nyttigt værktøj til at forstå materiale- og produktrelaterede problemer, da problemets årsag kan ligger dybt inde i et metals opbygning. EBSD kan også være et uundværligt redskab i kvalitetssikring af rustfrit stål eller optimering af dybtrækningsprocesser.

I rustfrit stål kan for store mængder af σ-fase resultere i forringet duktilitet og korrosionsbestandighed. Her kan EBSD-metoden benyttes til at lokalisere og kvantificere σ-fase.

Ved dybtrækningsprocesser kan et metals krystalorientering have afgørende betydning for integriteten af det færdige produkt. Her kan EBSD benyttes til at identificere dårlige coils og til at kvalitetskontrollere leverandører.
Se vores forskellige ydelser

Restspændinger

I processer, hvor metaller formgives og bearbejdes, kan der induceres uønskede restspændinger, som fx viser sig ved, at materialet slår sig. Restspændingerne er definerende for metalkomponenters mekaniske egenskaber, herunder styrke, levetid og bearbejdningsevne, og spændingerne bidrager ofte til fremskyndet korrosion og revnedannelse.

Da restspændinger og deres indvirkning er et komplekst fænomen, accepterer mange virksomheder restspændinger som værende et uundgåeligt onde. I industrier som vindmølle-, automobil-, luft- og rumfart- samt olie- og gasindustrien, hvor levetid, driftssikkerhed og produktsikkerhed er centrale begreber, har restspændinger vist sig at spille en afgørende rolle i, hvordan de mest kritiske fejlscenarier udvikler sig.

Ved at kombinere avancerede karakteriseringsteknikker, såsom elektronmikroskopi, røntgen og neutroner, hjælper vi på Teknologisk Institut virksomheder med karakterisering af restspændinger i deres materialer gennem Residual Stress Management (RSM). Ved at tage kontrol over restspændinger i jeres materialer, kan I opnå lavere sikkerhedsfaktorer og materialespild samt højere produktivitet og lavere risiko for fejl og havari.

Du kan læse mere om materialeanalyse ved hjælp af røntgen og neutroner her: Materialeanalyse med røntgen og neutroner - Spændinger i metaller

Hvad kan Teknologisk Institut hjælpe dig med?

  • Skræddersyede testprogrammer og dokumentation
  • Specialiseret ekspertrådgivning om metaller
  • Avancerede analysemetoder til specialiseret materialeviden