Bæredygtig emballage

Alexander Leo Bardenstein

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 22 38.

This picture show a moulded papercup from the Mini Paper Factory, which have not been trimmed.

Bæredygtig emballage

Emballagen er ofte udskældt af miljøorganisationerne, men emballagen er meget vigtig for et godt miljø.

Den rigtige emballage beskytter produktet, så det kommer frem i den ønskede kvalitet, og den rigtige emballage gøre også transport, distribution, håndtering og salg mere effektiv. Det kan være lidt forskelligt hvor meget emballagen faktisk belaster miljøet. Forskellige beregninger viser at det kun er mellem 1-5% af de normale varestrømme. Den store belastning kommer fra at fremstille produktet inde i emballagen (70-80% af miljøbelastningen).

Intet er så godt, at det ikke også har negative effekter

Nok er det vigtigst at produktet når frem uden skader, men brug heller ikke mere emballage end nødvendigt.

Mange negative holdninger til emballagen skyldes en række problemstillinger, som diskuteres i pressen og på internettet. Plast som emballagemateriale har lige nu store udfordringer, skønt plastemballage er meget vigtig og godt for at vores fødevare kommer frem i en god kvalitet. Plast er et let materiale, hvor man kan kontrollere utætheden – og dermed opnå en bedre fødevarekvalitet og undgå spild. Mikroplasten i havene er kun i marginal grad fra emballage, men kommer især fra bildæk og skosåler. MEN de store ”plast-øer” i verdenshavene består faktisk i stor grad af brugt emballage. Kilden er ofte fra lande med dårlige affaldssystemer.

Papir og pap, der erstatter plastemballage

Om man er enig eller ej så efterspørger mange lande emballage, der har de samme funktioner, men som ikke er fremstillet i plast. Teknologisk Institut har valgt en strategi at udvikle papir og pap til at kunne udfylde denne funktion. Det er tilmed strategien at disse nye fiberbaserede emballager skal kunne pakkes/fyldes på almindelige pakkemaskiner, således at investeringen i nye maskiner ikke skal gennemføres.

Udfordringen er at gøre papiret kontrollerbar tæt. Dette gøres ved at give papiret en mellemcoating af et bio-materiale fx stivelse. Denne coating skal jævne fibrene ud og give en barriere overfor ilt. Disse bio-materialer er ikke vandbestandige og utætte overfor vanddamp. På toppen af denne coating placeres med plasma-coating et ultra-tyndt lag siliciumoxid eller DLC som giver den denne sidste del af beskyttelsen. Teknologisk Institut kan nu dokumentere resultater, der er noget  bedre end metalliseret plast.

Hvad kan Teknologisk Institut hjælpe med?

  • Definerer og udvikler bæredygtig emballagestrategi i samarbejde med virksomheden
  • Rådgiver om materiale substitution fra plast til fiberbaseret materiale
  • Fremstilling af materiale- og emballageprøver i pilot produktion
  • Udvikling af barriere coating til fiberbaserede materialer
  • Udviklingspartner i virksomhedens udviklingsprojekter