Bæredygtig plast - Biobaserede alternativer til plastemballager

Alexander Leo Bardenstein

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 22 38.

Cellulosekopper

Bæredygtig plast - Biobaserede alternativer til plastemballager

Mens plast godt kan produceres og benyttes bæredygtigt til emballager, efterspørger mange virksomheder emballage, der har de samme funktioner, men som ikke er fremstillet i plast. På Teknologisk Institut udvikler vi emballager i papir og pap, som kan udfylde denne funktion. Målet er tilmed, at disse fiberbaserede emballager skal kunne pakkes/fyldes på almindelige pakkemaskiner, så virksomheder undgår at investere i nye maskiner.

Udfordringen med papir- og papemballager er at gøre papiret kontrollerbart tæt, hvilket vi opnår ved at give papiret en mellemcoating af et biomateriale, f.eks. stivelse. Denne coating udjævner fibrene og danner en barriere overfor ilt. Disse biomaterialer er ikke tætte overfor vand og vanddamp og derfor benytter vi plasma-coating til at påføre et ultratyndt lag siliciumoxid eller DLC som giver den denne sidste del af beskyttelsen.

Projekt om bæredygtig substitution af plast

Gennem en 2-årig aktivitetsplan vil vi på tværs af brancher arbejde mod at erstatte plastløsninger med løsninger baseret på naturlige materialer, der kan udfylde samme funktion – både i forhold til styrke, fleksibilitet og barriereegenskaber, hvilket specielt fødevareemballage har behov for. Det er ambitionsniveauet at udvikle og demonstrere fiberbaseret emballage med egenskaber, der overgår nuværende plastløsninger. Læs mere om projektet her: Højværdiplast – genanvendelse og bæredygtig substitution.

Hvad kan vi hjælpe med?

Læs mere: Udviklingsområder inden for emballage