Beklædning og tekstil - Friktionsprøvning

Charlotte  Fischer

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 21 35.

Friktionsprøvning

Beklædning og tekstil - Friktionsprøvning

 

Måling af friktion kan være relevant i flere sammenhænge. Enten når to materialer let skal gnide mod hinanden eller omvendt når et materiale skal være skridsikkert. Glidelagner kræver for eksempel en lav friktionskoefficient.  

Friktion er den modstand der opstår, når to materialer gnider mod hinanden. Friktionen viser sig som en kraft, der trækker modsat den retning materialet vil bevæge sig i og hæmmer derved materialet i dens bevægelse.

Friktion kan måles i henholdsvis statisk og dynamisk friktionskoefficient. Statisk friktion er et udtryk for den kraft, der er nødvendig for to overflader for at separere. Dvs. kraften der skal til, når materialet ”trækkes i gang”, mens dynamisk friktion er et udtryk for den kraft, der er nødvendig for at opretholde hastigheden eller bevægelsen. En lavere friktionskoefficient mellem to materialer betyder bedre bevægelighed.

Hvad kan Teknologisk Institut hjælpe med?

  • Bestemmelse af statisk og dynamisk friktion.
  • Friktionsprøvning på tekstiler, plastik eller andre materialer.
  • Udvikling at friktionsprøvninger på forskellige produkter.