Betongulv støbt i blæsevejr gav revner

Tommy B. Jacobsen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 21 71.

Betongulv støbt i blæsevejr gav revner

Gulvet på 150 m2 blev støbt i det fri en dag med blæst. Ifølge entreprenøren kom revnerne kom med det samme. Betonleverandøren og kunden bliver enige om at henvende sig til Teknologisk Institut med henblik på en uvildig udtalelse omkring årsagen til revnerne og en mulig udbedringsløsning for gulvet

En entreprenør har til et almindeligt parcelhusgulv anvendt en SCC-beton med styrke 20 MPa og et flydesætmål på 610 mm. Efter udstøbningen konstaterer han et stort antal revner i gulvet. Entreprenøren står uforstående overfor de markante revner i gulvet, så han henvender sig til betonleverandøren for at få en forklaring. Betonleverandøren udleverer dokumentation i form af prøveattester, betonrecepter og blanderapporter for den aktuelle beton til gulvet. Entreprenøren angiver procesparametre (fremgangsmåde og udstyr).

Teknologisk Institut foretager en besigtigelse, som viser netlignende revner og korte parallelrevner i stort omfang og med stor revnevidde. Overfladen var generelt plan og lukket.
Der sås enkelte mindre områder med dråbespor i overfladen fremkommet som følge af for tidligt jutning.

Gulv med plastiske svindrevner
Gulv med plastiske svindrevner

Instituttet vurderer, at revnerne er fremkommet af plastisk svind. Årsagen til at revnerne er blevet så grove, skyldes en kombination af kraftig blæst hen over betonoverfladen og det forholdsvise store pulverindhold i betonen. Der er ca. 100 kg pulver mere i den aktuelle beton end i en traditionel beton 20. Revnerne ville dog være kommet under alle omstændigheder, idet betonen beregningsmæssigt, med de aktuelle vejrdata fra DMI, skulle være dækket af lang tid før fugtbeskyttelsen blev udlagt. Betonen, som blev fugtbeskyttet dagen efter støbningen, skulle beregningsmæssigt have været dækket af inden for en halv time efter udstøbningen.

SCC-beton er sårbar overfor blæst. Selv mindre vindhastigheder kan give plastiske revnedannelser i betonen. Betonen skal derfor udtørringsbeskyttes så hurtigt som muligt og allerede i forbindelse med jutningen. Fugtbeskyttelse med en plastfolie/presenning vil give mærker, såfremt den ikke er hævet på et dertil indrettet stativ. For at undgå dette, kan der bruges curing, som sprøjtes ud på overfladen efter jutningen og/eller i forbindelse med jutningen. Ved brug af curing skal overfladen normalt slibes for at fjerne rester af curingen, idet der ellers vil kunne opstå vedhæftningsproblemer til den efterfølgende spartelmasse.

Gulvet blev udbedret med en injektionsløsning, hvor injektionstidspunktet blev tilpasset den aktuelle fugt i betonen, byggeprocessen og den efterfølgende gulvbelægning.

Vælger man at udbedre gulvet, skal udbedringen bibringe gulvet den samme holdbarhed som for et urevnet gulv.