Betonrobotten laver fortidsdyr

Thomas Juul Andersen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 21 57.

Betonrobotten laver fortidsdyr

Af: Thomas Juul Andersen, Beton

Onsdag den 13. februar 2009, tidligt om morgenen, afsluttede Betoncentrets robot endnu en fræseopgave. Det er tydeligt, at netop denne opgave skilte sig væsentligt ud fra de tidligere. Indtil denne dag var robotten blevet anvendt til at tilvirke støbeforme til beton. Men det står klart, at det tilvirkede emne denne morgen er aldeles uegnet som støbeform til beton. Det ligner mest af alt en stor fisk med luffer og et arrigt udtryk i ansigtet.

Det viser sig, at der nede på Geocenter Møns Klint er udstillet en model af en fuldvoksen mosasaurus - et fortidsdyr, der svømmede rundt i havet for 65 millioner år siden. Det blev besluttet, at denne mosasaurus skulle have selskab af en unge, over 2 meter lang. Firmaet 10Tons, der har specialiseret sig i at lave modeldyr, havde fået opgaven med at skabe mosasaurus-ungen og kontaktede efterfølgende Teknologisk Institut for at høre, om det kunne lade sig gøre at få fræset dyret ud på Betoncentrets robot.

Ved opgaven blev der taget udgangspunkt i digitale 3D CAD-modeller, som blev leveret af kunden. Disse modeller blev herefter omsat til et fræseprogram på Betoncentret, der beskrev, hvordan robotten skulle tilvirke emnet, og hvilke værktøjer der skulle anvendes. Begge opgaver blev udført med ekspanderet polystyren som råmateriale; et materiale, som har vist et stort potentiale til at blive et fremtidigt formmateriale til beton. Materialet er billigt, let (består af 98 % luft), let forarbejdeligt og har høj trykstyrke. Materialet har også vist sig yderst velegnet til at producere modeller. Det betyder naturligvis ikke, at ekspanderet polystyren er det eneste materiale, robotten kan fræse i. Der er udført lovende forsøg med at fræse i eksempelvis MDF, voks og gips, så det er teoretisk set kun fantasien, der sætter grænsen.

Mosasaurus-ungen er senere blevet påført polyester og maling samt tænder og tunge, så den udgør en naturtro kopi af det ægte dyr fra fortiden. Herefter blev den blevet forenet med sin mor på Geocenter Møns Klint.

 

En over to meter lang mosasaurus-unge fræset ud i ekspanderet polystyren af Betoncentrets robot.

Mosasaurus young, over two meters in length, milled out in expanded polystyrene by the robot at the Concrete Centre.

En over to meter lang mosasaurus-unge fræset ud i ekspanderet polystyren af Betoncentrets robot.