Bevar et godt indeklima, når du arbejder hjemme

Thor  Hansen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 12 68.

hjemmearbejde og indeklima

Bevar et godt indeklima, når du arbejder hjemme

I denne tid, hvor hjemmet udsættes for mere fugt end normalt, er der heldigvis meget du selv kan gøre for at bevare det gode indeklima, fortæller ekspert fra Teknologisk Institut.

I disse dage sidder mange af os mere hjemme end vi plejer, og det kan godt gå ud over det gode indeklima. Mange mennesker samlet i en bolig giver nemlig højere luftfugtighed og dermed større risiko for vækst af skimmelsvampe. Køkkener, soveværelser og badeværelser er ofte rum med høj luftfugtighed.

Det fortæller Thor Hansen, der er ekspert i bygningsskader på Teknologisk Institut. Han rådgiver dagligt husejere om alt fra isolering og ventilation til vandindtrængning og fugt.

–  Man skal tænke på, at de fleste huse normalt står tomme 8-10 timer om dagen. Nu danner de pludselig ramme for både vores arbejds- og fritidsliv. Det er en ret drastisk ændring, som alt andet lige vil give en anden balance i indeklimaet, siger han.

Din adfærd påvirker indeklimaet

Derfor giver det ifølge Thor Hansen mening at tænke lidt ekstra over sin adfærd i hverdagen, så længe hjemmet er forvandlet til både arbejdsplads og daginstitution.

Og her gælder de klassiske råd, som dog fortjener lidt opmærksomhed, imens de fleste er hjemmearbejdende:

– I og med, at mange af os er så meget mere hjemme, end vi plejer, så udsættes vores bygninger faktisk for en helt anden belastning, end de er vant til. Hver person i boligen afgiver omkring to liter vand i døgnet, som vanddamp og sved. Derfor er det i disse tider særlig vigtigt at reducere øvrig fugtafgivelse ved alle de daglige rutiner, alt fra madlavning, tøjvask og badning.

Thor Hansen anbefaler derfor, at du husker at tænde emhætten, lægger låg på gryderne, tørrer tøjet udenfor og lukker døren til badeværelset, når du bader og husker at skrabe vand væk efter badning, samt tørre vægge og gulv af efter badning.

– Det er alle de velkendte anbefalinger, som dog fortjener lidt ekstra opmærksomhed i disse dage, tilføjer han.

Pas på de kolde overflader

Den kolde årstid, som stadig er over os, kan gøre de indvendige overflader af fx ydervægge og vinduer kolde. Her er det afgørende at luften cirkulerer, så kolde overflader opvarmes og holdes tørre.

– Når fugtig rumluft møder en kold overflade, sætter den sig som kondens, og risikoen for skimmelvækst øges. Derfor skal skabe og andre møbler væk fra ydervæggene. Der skal være afstand mellem ruder og gardiner. Så skal du også huske at åbne for varmen og sørge for at varmen er jævnt fordelt i alle rum. Vi anbefaler altid, at man holder en temperatur på minimum 20 °C, gerne lidt højere, forklarer Thor Hansen og uddyber:

– Hvis varm rumluft møder en kold overflade fx ved vinduerne, stiger luftfugtigheden ved glas og ramme. Skimmelsvampene kan spire og vokse allerede ved en relativ luftfugtighed på 75%. Skimmelsvampene kan vokse både på synlige overflader og på skjulte fugtige konstruktioner fx under gulvbrædderne, i tagrum eller blot bag dit skab som står op ad en kold ydervæg.

Luft ud, luft ud, luft ud

Det bedste du kan gøre, er derfor at lufte ud med jævne mellemrum, men også sørge for at lukke igen efter hver udluftning, understreger Thor Hansen.– Luftcirkulation er helt afgørende for at holde luftfugtigheden nede. Men når det er koldt udenfor, er det vigtigt ikke at lufte ud i så lang tid, at indvendige overflader bliver kolde. Det er en rigtig god ide at lufte ud 2-3 gange om dagen ved gennemtræk i 5-10 min., og så lukke igen. På den måde er det kun varmen i luften, du lukker ud, imens vægge, gulve og lofter forbliver varme. Så påvirkes temperaturen faktisk ikke særligt meget af, at du lufter ud, fortæller Thor Hansen

Han tilføjer, at også ventiler, hvis du har dem, bør holdes åbne i vinduer, køkken og badeværelse.

Hold skimmel væk med god rengøring

Hvis rengøringen trænger til en overhaling, er tiden derhjemme en god anledning og ifølge Thor Hansen fornuftigt, hvis du vil holde skimmelsporerne væk:

– Støv indeholder mange skimmelsporer, pollen mm., og i fugtige omgivelser kan støvmider trives i støvet. Du kan med fordel rense aftrækskanaler, så der er bedre aftræk ud til det fri. Særligt badeværelset er vigtigt at holde rent og tørt. Hvis tiden er til det, er det en god ide også at få tjekket fuger i badeværelsets gulv og vægge. Tør kondens af vinduerne efterhånden som det opstår, så det ikke får lov til at udvikle sig til mere.

Slutteligt fortæller Thor Hansen, at hvis tagrummet har tendens til at blive fugtigt, kan det være en god ide at sætte tape eller gummilister op omkring loftlemmen samt få en byggeteknisk gennemgang af tagrummet.

– Så undgår du at den varme og fugtige luft fra underetagerne får lov at sætte sig som kondens i tagrummet.

Hvis skaden er sket

Skjulte skimmelsvampeangreb vil ofte have en mere kompleks byggeteknisk årsag. I den forbindelse forklarer Thor Hansen, at det bedste man som husejer kan gøre, er at følge rådene ovenfor og ellers sørge for at standse, at en evt. skade udvikler sig og få hjælp fra en professionel.

Nu når COVID-19 har ramt Danmark, så oplever Teknologisk Institut yderligere, at flere karantæneramte har brug for hjælp, samtidig med at de må holde døren lukket.

 Det er fx boligejere, der er i en risikogruppe eller karantæneramte, som alligevel sidder med nogle udfordringer med deres hus eller lejlighed, siger Thor Hansen.

Her kan fjernbesigtigelser, altså en undersøgelse via et videoopkald, være løsningen.