Må vi gemme en cookie?

Vi bruger cookies for at forbedre din oplevelse af vores hjemmeside, målrette indhold samt statistik. Læs mere om cookies

Stjernekok bruger 3D-printede forme til EM for kokke

Thor  Bramsen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 28 44.

Kenneth Toft-Hansen

Stjernekok bruger 3D-printede forme til EM for kokke

Maden er i centrum til kokkekonkurrencen Bocuse d’Or, men det er ikke lige meget, hvordan den bliver præsenteret. Derfor er der gjort lige så meget ud af at finde de rette forme, dekorationer og anretningsfade til konkurrencen. Her har 3D-printede emner spillet en stor rolle for retternes udtryk. Kokken Kenneth Toft-Hansen er Danmarks kandidat til kokkekonkurrencen, der er det uofficielle EM for kokke, og han har i processen anvendt 3D-print.

Jagten på den perfekte form
”Jeg var blevet træt af at bruge de forme, man kan købe sig til og som er designet på forhånd. Jeg havde nogle idéer i mit hoved om nogle forme, som jeg ikke kunne finde. De prædesignede forme blev en begrænsning. Så fandt jeg frem til 3D-printteknologien og fik jeg fat i Thor Bramsen hos Teknologisk Institut, der heldigvis var klar på opgaven,” fortæller Kenneth Toft-Hansen.

Teknologisk Institut har i mere end 25 år arbejdet med 3D-print, men aldrig før med en kok som kunde. Det er blevet til en spændende og krævende proces. De første print var helt enkle geometriske forme, som skulle anvendes til at hælde gelé i, som stivner i dén form. Det blev en stor øjenåbner for stjernekokken. 

”Pludselig åbnede der sig en verden af helt nye former, som gav helt nyt liv til mine retter. Det, der før var en begrænsning på grund af de tilgængelige forme, blev vendt til uendelige muligheder,” fortæller han. 

Vi videreudviklede på formene, og ud af det kom en løgform, som anvendes til menuen i Torino. Den er unik fordi linjerne ligger udenpå formen i stedet for at gå indad. Det er muligt i en 3D-printet form, som kan skilles ad i tre dele, der sikrer, at formen ikke ødelægges.

”Det er svært at lave det i hånden og sikre perfektion. Vi vil gerne have organiske, naturlige former, der samtidig skal være helt perfekte. Det kan lykkes med 3D-print. Det er en perfekt løsning for os som kokke og for restaurationsbranchen i det hele taget, som dermed får et værktøj, der både skaber helt unikke og perfekte forme, der kan laves lynhurtigt, og som er perfekt hver gang,” forklarer Kenneth Toft-Hansen. 

Se Kenneth Toft-Hansen i aktion i køkkenet med de 3D-printede emner

Mønstret er skabt med 3D-print
At skabe et organisk mønster, der ser helt naturligt ud, med meget små detaljer og som samtidig holder uden at deformere, det er ikke en let opgave. Her er silikoneformen, som er blevet skabt på baggrund af en 3D-printet skabelon, været løsningen. Formen er fleksibel og bevarer designet.

”Det var denne form, der var med til at skabe det udtryk, der formede resten af retten. Da den var lavet, gav resten af retten mere eller mindre sig selv. Og jeg er overbevist om, at dommerne vil lægge mærke til de unikke mønstre, vi har kunnet lave på denne måde. Vi har noget unikt med, som jeg ved, vil blive kopieret så hurtigt det er muligt. Jeg har egentlig gerne ville holde kortene lidt ind til kroppen med, hvordan vi har fået skabt de unikke mønstre. Men samtidig har vi også et ansvar overfor branchen til hele tiden at skubbe grænsen og blive bedre, og det gør vi kun, når vi lærer af hinanden,” siger han.

Bocuse d'Or Kenneth Toft-Hansen

Silikoneformen med det organiske mønster er lavet med en 3D-printet form og herefter håndstøbt.​ Foto: Kasper Hornbæk

Udfordrende proces
Processen med at få noget til at se naturligt ud er svær, og nogle gange har små ændringer haft stor betydning for design og funktion af formen. Der er derfor blevet brugt mange timer både for Kenneth Toft-Hansen og for Thor Bramsen, der er seniorkonsulent hos Teknologisk Institut på at finde den helt rigtige løsning. 

”Samarbejdet med Thor fra Teknologisk Institut har været helt fantastisk. Det, at kunne få lov til at lege med noget på denne måde, har åbnet helt nye muligheder. Vi har virkelig fået lov at prøve nogle ting af og give den gas. Jeg ved, at jeg har givet designerne grå hår i hovedet med mine idéer og ændringer, og hvis man spørger Thor hvordan negativt slip, for at få støbte emner ud af formen, skal udformes, så tror jeg, han vil bande mig langt væk!” slutter Kenneth Toft-Hansen.

”Det har været en fantastisk mulighed at få lov til at arbejde med en kreativ krøllet hjerne som Kenneths. Det har været et fedt samarbejde, kompromisløst med fuld fart på og fokus på målet, men samtidig med et stort smil på læberne. Vi er virkelig blevet fagligt udfordret i forhold til at imødekomme Kenneths visioner. Det er noget helt andet at arbejde med naturlige organiske former, da det stiller store krav til designernes modellerings,” siger Thor Bramsen, seniorkonsulent på Teknologisk Institut.

Læs også: Dansk stjernekok har 3D-print i værktøjskassen

Bocuse d'Or

Formen giver Kenneth Toft-Hansen mulighed for at lave unikke mønstre til konkurrencen, her præsenteres det færdige resultat, hvor mønstret er en central del.

Yderligere oplysninger: Seniorkonsulent Thor Bramsen, Teknologisk Institut, mobil: 7220 2844, mail: thbr@teknologisk.dk