Casestudie: Porøsitet i farmaceutiske produkter

Erik  Wisaeus

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 26 81.

Casestudie: Porøsitet i farmaceutiske produkter

vitaminpille balanseret på et finger

I dette casestudie blev porøsiteten af to håndkøbsmedicin (OTC1 og OTC2) medicintabletter undersøgt med mikro-CT-scanning, kviksølvsporosimetri og gasadsorption.

De to OTC-lægemidler, har samme virkning, men OTC1 hævder at have en hurtigere effekt.

Hvorfor undersøge porøsiteten?

Porøsiteten af en tablet beskrives ud fra porestørrelsen samt fordelingen af porerne, der til sammen har en stor påvirkning på kvaliteten af tabletten. Porøsitetsmålinger anvendes som en indikator for tablettens holdbarhed, luft- og fugtindtrængning samt tablettens robusthed. Det vil sige både knusningsstyrken, men også evnen til at modstå coating processer. Porøsiteten kan også evaluere om væske kan trænge ind i tabletten og opløse den. Kritiske egenskaber for kvaliteten for et lægemiddel. Derudover kan et højt overfladeareal forbedre opløseligheden og opløsningen, og virke som en kontrolparameter for korrekt dosering eller biotilgængelighed. Opløsningshastigheden af en tablet kan være proportional med overfladearealet.

Resultat

Mikro-CT-scanning afslører, at OTC1 inkluderer et andet stof, der har en højere porøsitet. Materialer med høj porøsitet opløses hurtigere og giver det effektive lægemiddel hurtigere adgang til blodstrømmen og når den ønskede terapeutiske virkning på kortere tid.

illustration of microCT cross sections in pharmaceutical products

Porøsitetsforskellen bekræftes med kviksølvsporosimetri og gasadsorption i både nano- og mikrometerområdet.

illustration with two graphs from porosity measurements