Røntgendiffraktion - Et atomart indblik i dit materiale

Solveig Røgild Madsen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 32 03.

Billede fra et lysoptisk stereomikroskop, der viser hvide krystalline partikler på sort baggrund

Røntgendiffraktion - Et atomart indblik i dit materiale

Hvilke krystalliske polymorfer indeholder mit produkt? Hvad er fordelingen af de forskellige mineraler i en jordprøve? Hvor store er partiklerne i et nanomateriale?

Røntgenpulverdiffraktion kan give viden om mange forskellige spørgsmål dit materiale. De mest almindelige omhandler de krystallinske komponenter; fase-identifikation ned til 1 w%, relativt indhold af faserne, komposition og krystallitstørrelse af nanomaterialer. Men mulighederne er mange.

Typisk undersøger vi geologiske råstoffer og materialer som mineralprøver af sand og olie samt farmaceutiske prøver som pulver og piller. I en farmaceutisk prøve identificerer vi polymorfe former af produktet eller finder krystallinske urenheder. Den information kan hjælpe dig med at finde problemer i din syntese eller benyttes i efterbehandling af produktet. Mineralprøver er ofte mere komplekse og består af adskillige krystallinske faser. I de tilfælde finder vi referencematerialer i en pulverdiffraktion-database og bestemmer det relative indhold af forskellige mineraler ved en Rietveld-forfining.

Vi har et fuldt udstyret røntgenlaboratorium med et state of the art-diffraktometer til analyse af både faste materialer og væsker samt dispersioner. Vi kan måle og analysere pulverdiffraktionsmønstre (PXRD/WAXS) og småvinkelspredningsdata (SAXS).

indersiden af et xrd instrument, der bruges til at måle krystalline faser i materialer

Pulverdiffraktion kan eksempelvis anvendes til bestemmelse af polymorfstrukturen af et materiale. Materialers egenskaber afhænger af strukturen, hvilket kræver, at vi kender krystalfasen. For nanomaterialer er partikelstørrelsen en afgørende faktor for materialets egenskaber, men ved hjælp af småvinkelspredning og pulverdiffraktion kan vi bestemme størrelsesfordelingen af partikler i prøven.

Hvad kan Teknologisk Institut hjælpe dig med?

  •  Kvalitetskontrol, urenheds- og polymorfanalyse af farmaceutiske produkter
  •  Størrelse og faseidentifikation af nano-krystallinske (katalyse-)materialer
  •  Faseidentifikation til sammenligning med reference-materialer
  •  Bestemmelse af fase, partikelstørrelse og -fordeling i kosmetiske produkter

Målemetoder:

  •  Pulver-røntgendiffraktion (temperaturer på 25°C - 1200°C)
  •  Røntgendiffraktion på faste stoffer og væsker
  •  2-dimensional røntgendiffraktion
  •  Småvinkelspredning (SAXS)
  •  Mikro-fokus pulverdiffraktion

Kontakt: Solveig Røgild Madsen, srm@teknologisk.dk, 7220 3203