Dansk industri vil 3D-printe i metal

Jeppe Skinnerup Byskov

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 28 65.

En samling kagetyller samlet på mørk baggrund

Dansk industri vil 3D-printe i metal

Omkring 30 procent af danske produktionsvirksomheder forventer at bruge 3D print i metal, viser ny undersøgelse.

Mens en lille spydspids af danske virksomheder nu er begyndt at 3D printe i metal, ser op mod 30 procent af de danske produktionsvirksomheder 3D print som en teknologi, de forventer at bruge i fremtidig produktion.
Det fremgår af en ny analyse fra Teknologisk Institut, som har interviewet mere end 500 ledere i danske fremstillingsvirksomheder om deres brug af 3D metal-print.

Se hele undersøgelsen her: 

3D metal-print, hvor emner i fx stål, aluminium og titanium kan printes ud fra en digital CAD tegning, åbner mange nye muligheder for industriel fremstilling. Det skaber nye muligheder inden for design, produktionstid og pris, og det giver virksomhederne mulighed for at tilpasse sig et marked, hvor der er stigende krav om fleksible produkter og korte deadlines.

3D print i produktion beskrives i rapporten 3D metal-print revolution i fremstillingsindustrien som en teknologi i rivende udvikling: 50 procent af alle patenter, der vedrører 3D metal-print, er ansøgt om siden 2010, og ansøgningerne i 2016 alene udgjorde 12 procent af verdens patenter om 3D metal-print. Det viser opgørelser, som Teknologisk Institut har lavet på baggrund af data fra PatSnap, som er en database over alle verdens patenter.

Bedre og billigere i fremtiden
27 procent af de adspurgte virksomheder, som mener, at 3D print er relevant for dem, mener dog, at prisen på 3D print i metal er for høj, 21 procent mener, at 3D metal-printere endnu ikke er gode nok, mens 21 procent svarer, at de endnu ikke ved nok om teknologien.

- Her har vi en stor opgave med vores nye center; at vise virksomhederne, hvor langt teknologien faktisk er kommet i dag. Hvad der var umuligt eller for dyrt for få år siden, er nu muligt i dag i en ordentlig kvalitet og til en overkommelig pris. Og det kommer kun til at blive bedre og billigere i de kommende år, siger Jeppe Skinnerup Byskov.

3 procent af danske virksomheder er ifølge rapporten 3D metal-print revolution i fremstillingsindustrien i gang med teknologien, imens yderligere 26 procent kan se, at 3D metal-print er en mulighed for dem.

Potentialet er størst i maskinindustrien og jern- og metalindustrien, men i næsten alle brancher er der virksomheder, som kan se de nye muligheder, der er på vej. De markedsledende virksomheder optager de nye muligheder lidt hurtigere, men det er ikke forskel på virksomhedsstørrelsen, der gør det.

Om undersøgelsen
Undersøgelsen 3D metal-print revolution i fremstillingsindustrien fra Teknologisk Institut omfatter et repræsentativt udsnit af virksomheder med mere end 10 ansatte og op til 1.000 ansatte. Interviewene med 526 ledere i danske fremstillingsvirksomheder er gennemført med hjælp fra Jysk Analyse A/S i februar 2018.

Undersøgelsen er en del af undersøgelsesrækken Fremtidens teknologier i danske virksomheder. Her har Teknologisk Institut, som er en af Danmarks største teknologirådgivere og udbydere af teknologisk service, taget en temperaturmåling på fremtidens teknologi, som den ser ud i de brancher, der er nøglen til produktion, energiforbrug og byggeri i Danmark.