Dielektricitetskonstant

Jakob S. Engbæk

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 24 85.

Dielektricitetskonstant

Den dielektriske konstant (κ) – eller den relative permittivitet (εr) – og den dielektriske tabsfaktor tan δ for isolerende materialer kan bestemmes i frekvensområdet 10-3 Hz til 1 Mhz ved måling af en materialeprøves impedans i et parallel-plade kapacitor setup. På Teknologisk Institut anvendes en Novocontrol Alpha A Analyzer, hvor strøm, spænding og fasevinkel måles med en højopløsningsanalysator i impedans mode.

Prøven monteres i den aktive fikstur, som indeholder den nødvendige elektronik, for at målingen kan udføres med høj nøjagtighed og et bredt måleområde.

Aktiv prøveholder

Figur 1: Aktiv prøveholder konstrueret til at minimere effekter fra kabler og målecelle.

Prøvemontering

Figur 2: Prøven monteres mellem de to testelektroder.

Under målingen anbringes fiksturen med testemnet i en ovn, hvor temperaturen kan kontrolleres i intervallet 25 – 400 °C ± 0,1 °C.

Da faktorer som fugtindhold og termisk historie kan have indflydelse på permittiviteten og tabsfaktoren af prøvematerialet, kan det være nødvendigt at konditionere prøveemnet forud for målingen. Dette kan gøres i klimarum (23 °C/ 50% r.f.) eller i eksikatorer over mættede saltopløsninger.

Eksemplet herunder viser permittivitet og tabsfaktor for en PET (polyethylenterephthalat) folie som funktion af frekvens (t.v.) og temperatur (t.h.).

PET permittivitet

Links