Ekstruderingsvirksomhed omdanner plastaffald til nye produkter

Peter  Sommer-Larsen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 15 09.

Støjværn fra SP Extrusion

Ekstruderingsvirksomhed omdanner plastaffald til nye produkter

Virksomheden SP Extrusion har gjort genbrug af plastaffald til en del af sin forretningsstrategi ved at genanvende plast til eksempelvis støjværn og gulvplanker.   

Hver dag produceres en utrolig stor mængde plast i verden, som skaber en masse plastaffald. Noget af plastaffaldet kan genbruges til det samme produkt, mens der må tænkes kreativt for at genanvende det plastaffald, som ikke kan genbruges direkte.  

SP Extrusion A/S arbejder strategisk med at genanvende plast, både fra sin egen produktion, men også fra eksempelvis husholdningsaffald og kunstgræs. Plasten bliver lavet til nye produkter som støjværn, fliser og gulvplanker.    

- Vi får plasten ind på fabrikken og her kan vi blande det fra flere forskellige siloer og stadig få et ret homogent produkt. Vi presser plasten ud i planker med en vægt på ca. fem kilo, siger Jan Kyster Madsen, adm. direktør hos SP Extrusion.  

Virksomheden har blandt andet samarbejdet med Re-Match A/S om at omdanne plast fra kunstgræsbaner til planker, hvor plankernes vægt fremhæves som en af fordelene ved produktet.

Vi skal genanvende mere og mere plast

Den stigende bæredygtige udvikling kræver at vi ændrer på den måde vi producerer og bruger vores ressourcer. Teknologisk Institut arbejder med teknologier og projekter for at genanvende plast, der giver værdi for industrien, og ser arbejdet hos SP Extrusion som en vigtig del af genanvendelsesdagsordenen.   

- Dette er et rigtig godt eksempel på genanvendelse af plast. Man tager plastaffald, processerer det og skaber et nyt produkt. På verdensplan er der produceret ca. otte milliarder tons plast til dato og ca. 30 procent af dette er stadig i omløb – og det skal genbruges, siger seniorspecialist Peter Sommer-Larsen fra Teknologisk Institut.

I hele SP Group-koncernen er der en grundtanke om, at alt plast skal genanvendes så vidt det er muligt, især fordi koncernen arbejder globalt. 

- Vi genbruger i dag ca. 97 procent af vores produktionsaffald og målet er at genbruge 100 procent inden for 2-3 år. Derudover importerer vi husholdningsaffald fra Tyskland og Holland til vores produkter, så vi kan i dag sige, at vi bruger mere affald end vi selv producerer, siger Jan Kyster Madsen.

Teknologisk Institut samarbejder med SP Extrusion på flere genanvendelsesprojekter, også i forhold til det såkaldte ’højværdiplast’, som eksempelvis blød PVC, som bruges i mange plastprodukter i dag.

Læs mere: Udvikling af plastprodukter