Fleksibel robotkollega flytter grænser i Danfoss’ produktion

Søren Peter Johansen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 28 59.

Fleksibel robotkollega flytter grænser i Danfoss’ produktion


De fleksible robotter vinder indpas i flere og flere produktionsvirksomheder, fordi der er højere krav til forskellige variationer af samme produkttype og deraf et højere omstilling i produktionen.

I projektet SMErobotics har Danfoss Drives netop haft en fleksibel robot i "jobprøvning". Robotten kan i skrivende stund samle dele af frekvensomformere, mens dens fleksibilitet til at kunne flyttes og omstilles til andre arbejdsopgaver er ét af fremtidsperspektiverne i projektet.

- Den type produktion, de har her hos Danfoss, gør, at vi ender med et produkt, der kan have en rigtig høj variation, hvilket stiller høje krav til den fleksibilitet, der er til robotløsningen, og de ting den kan, fortæller sektionsleder Anders Billesø Beck fra Teknologisk Institut.

- Til løsningen her bruger vi en kollaborativ robot, og fordelen er, at den har nogle indbyggede funktioner, der gør, at sikkerheden kan være i orden, samtidig med at robotten er uafskærmet. Derudover så har den indbygget kraftstyring, som gør, at du kan lave en montage med samme behændighed som en produktionsmedarbejder. Udover det har vi lagt et avanceret visionsystem på, så har vi hele den værktøjskasse, der skal til for at være ligeså fleksibel og produktiv som en produktionsmedarbejder, tilføjer han.

   LÆS OGSÅRobotter bygger robotter: Se ny, interessant automationsløsning hos Universal Robots

Robotten - der er lavet i samarbejde med Danfoss Drives, Teknologisk Institut og KUKA - gør qua sin fleksibilitet det samtidigt muligt for en ansat ved Danfoss at arbejde sammen med robotten om arbejdsopgaverne. Danfoss Drives - den del af Danfoss-koncernen, der beskæftiger sig med frekvensomformere - afsøger gennem projektet nye muligheder for deres produktion og er optaget af at optimere produktionen.

- Det, vi har fået ud af at være med i SMErobotics, er, at vi har kunnet lege med grænserne for, hvad vi kan automatisere. Vi jagter hele tiden højere produktivitet og et bedre arbejdsmiljø, så de processer, som vi i traditionel forstand har haft svært ved at ligge over på maskinerne, kan vi nu se mulighederne for at gøre. Vi kan slå to fluer med et smæk, nemlig at vi fjerner noget af det belastende arbejde samtidigt med at vi højner vores produktivitet, fortæller Peter Lund Andersen, der er Technology Engineer ved Danfoss Drives.

   LÆS OGSÅNye robot- og automationsmoduler skal skabe nyt marked

Teknologisk Institut har før demonstreret fleksible robotteknologier, og bliver hele tiden bedre. Et af fokusområderne på disse fleksible robotter, der skal kunne arbejde sammen med mennesker i produktionen, er sikkerheden.

- Det nye ved den her løsning er, at vi har et komplet robotsetup, hvor vi har fleksibilitet på sikkerhed, på kraftstyring, på følesansen og på vision-sansen - men også at vi arbejder ned på, hvor produktet ligger på en vogn, der kan flytte sig. Vi er nødt til at håndtere en masse tolerance i position af emnet, da den jo rent faktisk kan stå mange forskellige steder under produktion.  Det er noget af det man har behov for, for at man kan automatisere processer, hvor tolerancerne er indrettet til menneskelige produktionsmedarbejdere. Dér flytter ting sig - og det demonstrerer vi i denne robotcelle, fortæller Anders Billesø Beck.

I ovenstående video kan du se robotten i aktion i Danfoss' produktion i Gråsten.

SMErobotics er et europæisk robotinitiativ, der skal støtte og styrke konkurrenceevnen hos små og mellemstore virksomheder ved hjælp af robotteknologi i produktionen. Projektet er støttet af EU.