Må vi gemme en cookie?

Vi bruger cookies for at forbedre din oplevelse af vores hjemmeside, målrette indhold samt statistik. Læs mere om cookies

Fødevarekontakt - Industriel 3D-print

Mads  Østergaard

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 18 08.

Mand foran 3D-printer med emne i hånden

Fødevarekontakt - Industriel 3D-print

3D-print rummer et enormt potentiale for fødevareindustrien, og printede materialer som nylon, titanium, rustfrit stål og aluminium kan allerede nu bruges til fødevarekontakt. Teknologisk Institut står klar til at 3D-printe dine emner.

På Teknologisk Institut har vi som de eneste i Danmark en 3D-printproduktion, der er i overensstemmelse med fødevarelovgivningen for disse materialer - og vores printede emner har fuld sporbarhed. Vi arbejder løbende med at udvikle nye materialeegenskaber og skabe forbedrede overflader på 3D-printede dele med henblik på fødevarekontakt. 

De egenskaber og geometrier, der kan opnås med 3D-print, vil dermed kunne anvendes bredt i fødevarebranchen, men er også interessant i fx medicinalbranchen.

Hvid robotgriber i nylon på glasbordFølgende materialer er godkendt som fødevarekontaktmateriale:

  • 316L rustfrit stål
  • Ti6Al4V titanium grade 5
  • AlSi10Mg aluminium
  • PA nylon

Fordelene ved 3D-print tæller bl.a.

  • Designfrihed - Med indvendige kanaler i emnerne kan man fx designe ekstruderingsdyser til is, chokolade og kager med stor frihed, da dyserne kan laves uden samlinger – og re-designes uden store værktøjsomkostninger.
  • Produktionsfleksibilitet - Det er nemt og billigt at omlægge produktion til sæsonbetonede varianter.
  • Forenklede konstruktioner - Du kan samle en række funktioner og reducere antallet af dele - med færre samlinger reduceres bakterieophobningen.
  • Hurtige udviklingsforløb og korte produktionstider - og dermed hurtigere time-to-market

3S-overfladebehandling
3S står for ’super smooth surface’ og er en forædling af 3D-printede nylonemner, som gør overfladen ekstra glat og dermed rengøringsvenlig. Der er tale om en dyppeproces, hvor alle overflader af det 3D-printede emne behandles - også indvendige kanaler. Dimensioner, styrke og farve på emnet forbliver uændrede, og det er kun tekstur og glans, der ændres.

3S-behandlingen er duft- og smagsfri og har bestået de samme fødevareoverensstemmelsestests som ubehandlet nylon. Målt på restbakterier giver 3S en rengøringsvenlighed, der er 118 gange bedre end ubehandlet nylon - og faktisk på niveau med drejet rustfrit stål. Behandlingen betyder samtidig, at materialet - i modsætning til ubehandlet nylon – slet ikke optager vand.

Metaldetekterbart nylon
Metaldetektion er et krav fra flere kunder i fødevareindustrien. Derfor har Teknologisk Institut udviklet metaldetekterbart nylon, der er accepteret som fødevarekontaktmateriale. Metaldetekterbarheden opnås gennem en forædlingsproces, hvor nylonpulveret blandes op med metal i det helt rette forhold, som gør det muligt at spore de 3D-printede nylondele i metalscannere. Metaldetekterbart nylon kan i øvrigt også 3S-behandles, så det får en ekstra glat og mere rengøringsvenlig overflade.

kødskærer close upCase: Marel supportelement
Marel kørte et effektivt 3D-print udviklingsforløb sammen med Teknologisk Institut omkring et supportelement til industriel skæring af kød. Hvor produktet tidligere bestod af 40 løse dele, blev det med 3D-print reduceret til én del - det gav færre bakterier og større fødevaresikkerhed.
Læs mere

 

Kagetyller close-upCase: Haas-Meincke
Tidligere blev kagetyller fra Haas-Meincke svejset sammen af flere dele, og det var både kompliceret og tidskrævende. Nu bliver tyllerne 3D-printet på Teknologisk Institut, og ud over designfriheden forenkler det produktionen, da tyllerne kan laves i et stykke, som får en glat og flot overflade.
Læs mere

 

Se Kontrolrapport for Teknologisk Institut, Produktudvikling


Fødevaresmiley