Fra en uges nedetid til få dage - Ravn Industri fokuserer på 3D-print

Karl Frederik  Færch Fischer

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 23 83.

Kig ind i Hybrid 3D-printer

Fra en uges nedetid til få dage - Ravn Industri fokuserer på 3D-print

Ravn Industri fik i et MADE materiale demonstrationsprojekt hjælp fra Teknologisk Institut til at udvikle en hybrid fremstillingsmetode i produktionen. 3D-print af specifikt stålmateriale gør det muligt at spare tid og omkostninger på den lange bane.

En indbygget 3D-printer i en CNC-fræser.

Det var løsningen for smede- og maskinværkstedet fra Bjerringbro, der producerer emner i rustfrit stål til fødevareindustrien, og enkeltstyks prototyper til Grundfos.

Ravn Industri stod over for en materialeudfordring i produktionen. De ville gerne 3D-printe emner og værktøjer til deres kunder i ’Tool Steel 11’. Det er en type værktøjsstål, der er kendt for god slidstyrke. De vidste dog ikke, hvordan de skulle gøre det.

Derfor fik de i et MADE materiale demonstrationsprojekt hjælp fra Teknologisk Instituts specialister til at udvikle en hybrid fremstillingsmetode, der kombinerer teknologier for at få en mere effektiv produktionsproces. Det opnåede Ravn Industri gennem en 3D-printer, der både kan deponere og fjerne materiale i ét system.

Der er en masse andre ting vi kan tage fat i med 3D-print, hvor vi kan spare tid for kunden, og kroner og øre på den lange bane.

- Brian Ravn, direktør i Ravn Industri

Hør mere om, hvad Ravn Industri har opnået i projektet i videoen herunder.

I projektet fokuserede man på udvikle printparametre til den specifikke type værktøjsstål. Baseret på disse parametre, kan virksomheden kontrollere printprocessen i deres hybridprinter og reparere værktøjer, der går i stykker i forskellige produktionsvirksomheder:

- Fordelen ved at reparere værktøjer, fremfor at udskifte dem, er en skarp minimering af nedetiden. Hvis man skal udskifte værktøj, er der oftest en nedetid på en uge, hvis ikke mere. Hvis vi kan reparere det, kan vi komme ned på dage, måske timer, forklarer Karl Fischer, 3D-print specialist hos Teknologisk Institut.

Ny viden om potentialet

Projektet resulterede bl.a. i ny viden om potentialet ved 3D-print af emner:

Selvom Ravn Industri også stødte på en udfordring med, at ’Tool Steel 11’ bliver hårdt når det printes, viste resultaterne, at dette materiale alligevel er optimalt, fordi det hærdes imens det printes.

- Næste skridt, efter projektet, bliver at implementere det i firmaet og over for vores kunder, og så skal vi til at se på, hvad vi kan gøre for fremtidige projekter. Der er en masse andre ting vi kan tage fat i med 3D-print, hvor vi kan spare tid for kunden, og kroner øre på den lange bane, fortæller Brian Ravn, der er direktør i Ravn Industri.

Om MADE Demonstrationsprojekt

Med et MADE Demonstrationsprojekt kan en lille eller mellemstor virksomhed få op til 100.000 kr. i støtte til at løse en konkret udfordring i virksomheden eller afprøve ny teknologi i produktionen.

Ved at blive koblet sammen med Teknologisk Institut eller en anden dansk GTS får man adgang til de teknologier, den viden og de kompetencer, som er nødvendige i forhold til at løse den konkrete udfordring i virksomheden.

Det kan både være inden for materiale eller produktion. Der er løbende ansøgningsfrist på demonstrationsprojekter. 

MADE Demonstrationsprojekter er gjort mulige med støtte fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.

Artiklen er optindeligt publiceret af MADE