Fremtidens Nordiske Betonarkitektur - støbesand og robotteknologi
Med anvendelse af avanceret robotteknologi, støbesand samt en sammensmeltning af kunst og arkitektur giver projektet Fremtidens Nordiske Betonarkitektur et bud på, hvordan den nordiske betontradition kan udvikles i fremtiden.
I Norden har vi en meget anerkendt tradition inden for betonarkitektur. Store arkitekter som Sverre Fehn, Erik Gunnar Asplund, Jørn Utzon og mange andre har udfordret betonen via storslået arkitektur i norden og resten af verden. De sidste mange år har udviklingen imidlertid været stagneret, grundet den negative opfattelse af betons æstetiske muligheder.
Med projektet Fremtidens Nordiske Betonarkitektur sættes atter skub i udviklingen. Med baggrund i den nordiske betontradition søger projektet at svare på, hvordan fremtidens nordiske betonarkitektur kommer til at udforme sig. Det indebærer anvendelse af blandt andet robotteknologi, støbesand og kunst.
Projektet, som er støttet af Nordisk Innovations Center, er et projektsamarbejde mellem Teknologisk Institut (projektleder – DK), Lunds Universitet (SE), Swerea Swecast AB (SE), Giben Scandinavia (DK), Universitetet for miljø- og biovitenskap – UMB (NO) og kunstneren Esben Klemann (DK). Projektet er af 2 års varighed og løber i perioden 2008-2009.
Et indledende forsøg har vist potentialet for at støbe beton i robotbearbejdede støbeforme i støbesand. Det giver nogle helt nye muligheder, både hvad angår nye former, overfladeudtryk, støbeformsprincipper samt genanvendelighed af formmaterialer. Med ekspertise fra Swerea Swecast AB vil der blive udviklet nye industrielle metoder til at producere betonkonstruktioner ved at anvende støbesand som formmateriale.
Fræsning i støbesand med robot
En anden interessant indgangsvinkel i projektet er sammensmeltningen mellem kunst og arkitektur. Det har indtil videre ført til to interessante betonskulpturer af kunstneren Esben Klemann. Skulpturerne er tegnet digitalt, og herefter er formene udfræset med en robot i Det Højteknologiske Betonværksted på Teknologisk Institut. De to skulpturer er nu udstillet i Eventyrhaven i Odense, hvor de udgør en tilføjelse til et eksisterende trappeanlæg. Skulpturerne er et nyskabende eksempel på, dels hvordan robotteknologi kan anvendes til at fremstille kunst, dels hvordan arkitektur og kunst kan smelte sammen i nye kompositioner.
Udfræsning af forme til de skulpturelle trappeelementer på robot
De to skulpturelle trappeelementer som forlængelser af den eksisterende arkitektur