Fremtidens Nordiske Betonarkitektur - støbesand og robotteknologi

Thomas Juul Andersen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 21 57.

Fremtidens Nordiske Betonarkitektur - støbesand og robotteknologi

Med anvendelse af avanceret robotteknologi, støbesand samt en sammensmeltning af kunst og arkitektur giver projektet Fremtidens Nordiske Betonarkitektur et bud på, hvordan den nordiske betontradition kan udvikles i fremtiden.

I Norden har vi en meget anerkendt tradition inden for betonarkitektur. Store arkitekter som Sverre Fehn, Erik Gunnar Asplund, Jørn Utzon og mange andre har udfordret betonen via storslået arkitektur i norden og resten af verden. De sidste mange år har udviklingen imidlertid været stagneret, grundet den negative opfattelse af betons æstetiske muligheder.

Med projektet Fremtidens Nordiske Betonarkitektur sættes atter skub i udviklingen. Med baggrund i den nordiske betontradition søger projektet at svare på, hvordan fremtidens nordiske betonarkitektur kommer til at udforme sig. Det indebærer anvendelse af blandt andet robotteknologi, støbesand og kunst.

Projektet, som er støttet af Nordisk Innovations Center, er et projektsamarbejde mellem Teknologisk Institut (projektleder – DK), Lunds Universitet (SE), Swerea Swecast AB (SE), Giben Scandinavia (DK), Universitetet for miljø- og biovitenskap – UMB (NO) og kunstneren Esben Klemann (DK). Projektet er af 2 års varighed og løber i perioden 2008-2009.

Et indledende forsøg har vist potentialet for at støbe beton i robotbearbejdede støbeforme i støbesand. Det giver nogle helt nye muligheder, både hvad angår nye former, overfladeudtryk, støbeformsprincipper samt genanvendelighed af formmaterialer. Med ekspertise fra Swerea Swecast AB vil der blive udviklet nye industrielle metoder til at producere betonkonstruktioner ved at anvende støbesand som formmateriale.

Billede af robot som fræser i støbesand
Fræsning i støbesand med robot

En anden interessant indgangsvinkel i projektet er sammensmeltningen mellem kunst og arkitektur. Det har indtil videre ført til to interessante betonskulpturer af kunstneren Esben Klemann. Skulpturerne er tegnet digitalt, og herefter er formene udfræset med en robot i Det Højteknologiske Betonværksted på Teknologisk Institut. De to skulpturer er nu udstillet i Eventyrhaven i Odense, hvor de udgør en tilføjelse til et eksisterende trappeanlæg. Skulpturerne er et nyskabende eksempel på, dels hvordan robotteknologi kan anvendes til at fremstille kunst, dels hvordan arkitektur og kunst kan smelte sammen i nye kompositioner.

Billede af robot, som udfræser forme til to skulpturelle trappeelementer.
Udfræsning af forme til de skulpturelle trappeelementer på robot

Billede af to skulpturelle trappeelementer, som forlænger en eksisterende trappe-arkitektur.
De to skulpturelle trappeelementer som forlængelser af den eksisterende arkitektur