Håndtering af restspændinger i metaller

Hossein  Alimadadi

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 28 73.

Mand inspicerer apparat til måling

Håndtering af restspændinger i metaller

I processer, hvor metaller formgives og bearbejdes, induceres uønskede restspændinger, som fx viser sig ved, at materialet ’slår sig’.

Restspændingerne er definerende for metalkomponenters mekaniske egenskaber, herunder styrke, levetid og bearbejdelighed, og spændingerne bidrager ofte til fremskyndet korrosion og revnedannelse. Da restspændinger og deres indvirkning er et komplekst fænomen, accepterer de fleste virksomheder restspændinger som værende den ’kendte ubekendte’.
Se vores forskellige ydelser

I en række industrier såsom vindmølle-, automobil-, luft- og rumfart- samt olie- og gasindustrien, hvor levetid, driftssikkerhed og produktsikkerhed er centrale begreber, har restspændinger vist sig at spille en afgørende rolle i, hvordan de mest kritiske fejlscenarier udvikler sig.

Opnå bedre produktion og produkter gennem kontrolleret håndtering af restspændinger

På Teknologisk Institut hjælper vi danske og udenlandske virksomheder med at få styr på restspændinger i deres materialer gennem Residual Stress Management, hvor problemerne løses over fire trin:

  1. Problemafklaring: Der indsamles oplysninger og data omkring det givne materiale, dets anvendelse og selve udfordringen. Herudfra opsættes kvantitative løsningsmål.
  2. Analyse og inspektion: Materialet undersøges med nye højteknologiske teknikker, og restspændingerne i materialet bestemmes og vurderes.
  3. Test og behandling: Testforsøg udføres med henblik på at afhjælpe virksomhedens udfordringer med restspændinger. Her afsøges en mulig optimering af procesparametre eller mulige efterbehandlingsprocesser.
  4. Implementering: Løsningen implementeres, indkøres og eftervises hos virksomheden. Der etableres ydermere en proces til efterfølgende kvalitetskontrol under driftsfasen.

Residual stress management

 

Ved at få styr på restspændinger vil virksomheder styrke deres konkurrenceevne gennem:

  • Lavere sikkerhedsfaktorer
  • Øget produktivitet
  • Færre kassationer og mindre materialespild
  • Bedre produkter samt lavere risiko for havari

Som eksempel kan nævnes bearbejdningsvirksomheder, hvor reduktion af restspændinger har ført til en fordobling af virksomhedernes produktivitet på enkelte produktlinjer grundet forbedret bearbejdelighed.

Vil du vide mere?

Er du interesseret i at vide mere om, hvordan Residual Stress Management kan hjælpe din virksomhed, eller ønsker du at få målt restspændinger i dine komponenter eller materialer, så står vores specialister klar til at hjælpe dig.