Industri 4.0 hos Vestas: Nu kan robotterne arbejde sammen

Lars  Dalgaard

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 39 83.

Industri 4.0 hos Vestas: Nu kan robotterne arbejde sammen

Teknologisk Institut har fået robotter til at arbejde sammen hos Vestas ved hjælp af fremtidens digitaliseringsmuligheder. Det betyder, at mobile robotter fungerer som de stationære robotters forlængede arm.


På fremtidens fabrikker vil robotter og teknologi spille sammen i en grad, vi næsten ikke kan forestille os i dag. Begrebet er døbt Industri 4.0, og er en betegnelse for en udvikling af produktionsteknologien, der giver nye automationsmuligheder og gør produktionen intelligent på en helt ny måde.

- Virksomheder, som udnytter nutidens digitale muligheder, vinder en kæmpe gevinst. De er meget fleksible, fordi de selv i højere grad kan omstille deres produktion ved bare at ændre i datagrundlaget for produktionen, og de kan få et meget højere niveau af teknologi ind i produktionen, siger sektionsleder Anders Billesø Beck fra Teknologisk Institut.

Hos Vestas Assembly i Ringkøbing har Teknologisk Institut i samarbejde med Technicon demonstreret, hvordan man allerede er i stand til at få forskellige robotenheder til at spille sammen på en helt ny måde. En mobil robot kan således snakke sammen med de øvrige robotter i produktionen og tage sig af de logistiske opgaver.

- Potentialet for mobile robotter i vores produktion ligger i hjælpen med tunge løft, i at vi kan producere i weekenden og uden for normal skift, og i at robotterne kan hjælpe os med at køre emner ud til de forskellige arbejdsstationer, fortæller PEX Coordinator Kim Langhoff fra Vestas.

Mobiler robotter skaber sammenhængskraft

De nye intelligente produktionsmuligheder er i højere grad kommunikations- og datadrevet, der gør det muligt for robotterne at tale og arbejde sammen.

- Igennem den teknologi, vi har på Teknologisk Institut, er vi i stand til at tage mobile platforme, industrirobotter, robotarme og andet automationsudstyr og få det til at snakke sammen. Det betyder, vi har en fordel i at kunne opbygge komplekse automationsscenarier – både ift. produktionsprocesser, logistikflow, til at få det til at gå op i en højere enhed og til at arbejde sammen, uddyber sektionsleder Lars Dalgaard fra Teknologisk Institut og fortsætter.

- De mobile robotter vil være en central del af fremtidens produktion, fordi de vil skabe en sammenhængskraft imellem de enkelte produktionsceller og imellem de medarbejdere, der er i systemet.

Integratorer af robotceller ser helt nye perspektiver og anvendelsesmuligheder efter demonstrationsprojektet hos Vestas i Ringkøbing.

- Det er afgørende for en robotcelle, at der er et godt samarbejde med andre robotceller, og at du har muligheden for at lave en skalérbar løsning. Det er nødvendigt, når vi skal have en fleksibel produktion, fortæller administrerende direktør Casper Hansen fra Technicon.

Demonstrationen hos Vestas i Ringkøbing viser, at de kan se frem til øget effektivitet og kvalitet i deres produktion, men vigtigst af alt, så kan de se nye muligheder i robotteknologien.

- Det, at vi nu kan få flere robotteknologier til at spille sammen, gør at vi bliver mere konkurrencedygtige, at vi får vores takttid ned for en mølle, så vi kan levere den hurtigt ud, samt at vi kan højne vores kvalitet, konkluderer PEX Coordinator Kim Langhoff fra Vestas og fortsætter.

- Vi har lært, at der er ingen grænser for, hvad en robot kan. Produktionen er meget manuel, og vi har altid sagt, at vi ikke kan få hjælp fra robotter. Men det viser sig, at nu kan vi både få smurt vores bolte og få dem leveret ud til de forskellige arbejdsstationer.

Robotterne kan mere, end vi tror

Projektet hos Vestas har dokumenteret, at teknologierne nu er ved at være så modne, at man kan tænke i helt nye automationsmuligheder.

- Industri 4.0 handler om at udnytte nutidens digitale teknologier til at sikre samspillet mellem de forskellige enheder og den data, der findes i produktionen. Hos Vestas har vi udnyttet en række af de moderne digitale teknologier til netop at sikre samspillet mellem en produktionsrobot, som er styret af data, og koble den sammen med en mobil robot, som også bruger data til at vide, hvor den skal hente materialet henne og til at lave hele fabrikslogistikken, forklarer Anders Billesø Beck fra Teknologisk Institut.