
Information om solceller
som vi håber kan hjælpe dig på vej
Generel rådgivning for boligejere
Energitjenesten
Sparenergi
Produktsammenligning af moduler, invertere og batterier til solcelleanlæg
Solar Reviews Center - SolarQuotes
VE-godkendte installatører
Liste over VEG-virksomheder | Energistyrelsen
Ydermere anbefaler vi, at hvis du køber en varmepumpe eller en ladestander til elbil, at du efterspørger,
at den kan reguleres via solcelleanlæggets styring - det giver den bedste udnyttelse af strømmen.
Hvis du er interesseret i solenergiområdet, og hvordan solceller virker, har vi samlet en række brugbar information her.
Hvad er solceller?
En solcelle er en halvleder(diode), som omsætter lysstråling direkte til elektricitet ved hjælp af den såkaldte fotoelektriske effekt. Solceller producerer el helt uden bevægelige dele, og der er derfor tale om en meget robust og driftsikker teknologi. Solceller har defor blandt andet længe været brugt i rumfarten og senere til specielle anvendelser på jorden, hvor den høje pris var underordnet.
Fremstillingsomkostningerne er imidlertid faldet drastisk, og effektiviteten øget. Solceller er i dag derfor relevante i mange, både små og større sammenhænge til elforsyning. Solcelleanlæg er karakteriseret ved deres modulære opbygning, som betyder, at de består af et antal solcellemoduler (også kaldet paneler), som kobles sammen til at give anlægget den ønskede strømstyrke og spænding.
Sådan virker solceller
Kort fortalt virker solceller ved, at sollysets fotoner (energipartikler) rammer elektronerne i solcellen, hvorved de får tilført energi og bryder løs fra deres normale position. Dette gør dem i stand til at gennemtrænge den såkaldte p-n overgang i dioden, fortrinsvis i den ene retning. Der vil derfor blive forskel i elektronkoncentrationen på for- og bagside. Ved at opsamle elektronerne på solcellens forsidekontakter kan de ledes gennem en ledning, tilbage til bagsiden af solcellen og atter tilføres energi fra sollyset.
Billede: Et solcelleanlæg (PV anlæg), som består af moduler sammensat af enkeltceller. Modulerne forbindes i serie og parallel til hele anlæg.
Typer af solceller
Der findes to hovedtyper af solceller, nemlig krystallinske wafers (skiver) og tyndfilm. Der eksisterer en lang række varianter af disse på markedet og endnu flere under udvikling.
Herunder finder du en illustration, der viser hvordan en krystallinsk siliciumsolcelle er opbygget.
Herunder finder du en illustration, der viser hvordan en tyndfilm-solcelle (bruges f.eks. i lommeregnere, her med tre celler i serie) er opbygget.
Nettilsluttede anlæg
Den mest udbredte anvendelse er nettilsluttede anlæg. Anlægget virker ved at solcellestrømmen passerer en inverter, der gør det muligt at bruge energien direkte i husholdningen. Overskudsstrøm kan leveres ud på nettet.
Anlæg til ødrift
This type of system is normally used for smaller systems, such as for allotment gardens, camping and sommerhouses, where the energy is delivered to a battery. The battery is able to supply smaller commodities with direct current (DC). In areas without electricity grids, big central systems for a whole village can be made according to the same principle.
Placering
For at yde optimalt skal solcelleanlægget placeres, så det bliver så solbeskinnet som muligt. Vi vil foreslå, at orienteringen skal være mellem sydøst og sydvest, og hældningen (i forhold til vandret) skal være mellem 15 og 60 grader. Før man vælger den endelige placering af solcelleanlægget, bør man tjekke følgende:
- Hvad siger lokalplanen - specielt i sommerhusområder?
- Er huset fredet?
- Er der facadecensur?
- Hvad siger Småhusreglementet mht. højdegrænseplan?
- Er der skyggende træer, bygningsdele, flagstænger eller lignende?
- Kan der forekomme generende reflektioner?
- Hvor er den ideelle placering i forhold til orientering og hældning?
Vær opmærksom på, at et solcelleanlægs ydelse kan være meget følsomt over for skygger, som derfor principielt bør undgås.