Introduktion til 3D-print - Find dit 3D-print potentiale

Brian Lykke Christensen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 20 58.

mand og kvinder foran computerskærm med 3D-print

Introduktion til 3D-print - Find dit 3D-print potentiale

Vil du undersøge, om din virksomhed har et uforløst økonomisk potentiale inden for Industriel 3D-print? På Teknologisk Institut har vi udviklet et beslutningsværktøj, som kan hjælpe dig med at finde og evaluere de emner i din virksomhed, der har det største økonomiske potentiale, når det kommer til 3D-print.

Virksomheder har ofte har flere hundrede emner at holde styr på, og det kan være svære at udpege præcis de emner, hvor der er størst økonomisk potentiale ved at 3D-printe. De fleste emner kan nemlig 3D-printes, men det betyder ikke, at de burde 3D-printes.

Er 3D-print interessant for mig?

For at kunne vurdere om det kan betale sig at 3D-printe et specifikt emne, er det nødvendigt at undersøge de økonomiske fordele og ulemper i hele værdi- og forsyningskæden - over hele emnet levetid. 

Grafisk procesmodel for 3D-print

Det gør vi ved hjælp af vores beslutningsværktøj, som består af fem trin:

 1. Find 
  I samarbejde med jer finder vi omkring 30 emner, og vi kigger både på færdige produkter, delkomponenter og hjælpeværktøjer. Hertil bruger vi nogle indledende søgekriterier.
 2. Evaluer
  Vi evaluerer de fundne emner med vores digitale evalueringsværktøj. Det resulterer i en grafisk kortlægning, der gør det muligt at udvælge de tre-fem emner, der umiddelbart har størst potentiale.
 3. Optimer Design
  Vi udvikler et design, der drager fordel af 3D-prints unikke muligheder - hvor fokus både er på at minimere printprisen og optimere emnets funktionalitet.
 4. Print og Test
  Vi 3D-printer de udvalgte emner og tester dem med relevante testmetoder, så vi kan sammenligne kvalitet og funktionalitet med de eksisterende emnespecifikationer.
 5. Verificer
  Til sidst verificerer vi emnernes forretningspotentiale i form af en håndgribelig rapport, der sammenligner de økonomiske fordele og ulemper ved at 3D-printe de enkelte emner. Det giver jer et solidt grundlag til at vurdere, om I burde begynde at arbejde med Industriel 3D print. 

Du kan begynde med det samme

Hvis du allerede nu vil begynde at lede efter mulige emner i din virksomhed, får du her nogle tips til at komme i gang.

Emnestørrelse og materialevalg
For at et metalemne skal kunne printes, så skal det som regel ikke være større end 500mm x 280mm x 360mm, og det skal være muligt at produceret emnet i et af de følgende materialer:

 • Titanium
 • Aluminium
 • Rustfri stål (316L)
 • Værktøjsstål (H13)
 • Inconel

Indledende søgekriterier
Du kan med fordel begynde at lede efter emner, der opfylder et eller flere af de indledende søgekriterier:

 1. Emner der koster meget pr. kilo materiale (DKK/kg)
 2. Emner der produceres i lavt styktal
 3. Emner der laves i omkostningstunge materialer, fx titanium.
 4. Emner med mange og/eller komplicerede fremstillingstrin
 5. Emner med lang leveringstid
 6. Emner hvor rengøringsvenlighed, vægt, flow eller temperatur spiller en væsentlig rolle

Vær opmærksom på at et emne ikke behøver at opfylde alle søgekriterier for at have 3D-Print potentiale.

Hvis du er interesseret i at finde din virksomhed økonomiske potentiale ved industriel 3D print, kommer vi gerne forbi til et gratis og uforpligtende introduktionsmøde.