Kaffekoncernen BKI vinder Industriens Fonds AI-pris

Peter Lemcke Frederiksen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 20 74.

AI BKI

Kaffekoncernen BKI vinder Industriens Fonds AI-pris

Pressemeddelelse publiceret den 25. august 2022.

Industriens Fonds AI-pris 2022 går til kaffeproducenten BKI, som anvender kunstig intelligens til at give kaffen den rette smag. Præmien er 200.000 kr., som BKI vil bruge på at gøre kaffen mere bæredygtig.   

Årets vinder af Industriens Fonds AI-pris er kaffeproducenten BKI, som modtager prisen for at være en frontløber blandt små og mellemstore virksomheder i sit arbejde med kunstig intelligens.

- Vi er utrolig stolte og ydmyge over at have vundet prisen. Vi vidste godt, at vi havde et rigtig godt projekt, fordi arbejde med kunstig intelligens er blevet en integreret del af vores hverdag. Men vi er pavestolte over, at vi ender med at vinde prisen, siger Casper Rasmussen, indkøbschef for BKI Kaffe.

Industriens Fonds AI-pris har til formål at fremme brugen af kunstig intelligens i danske produktions- og servicevirksomheder, og BKI modtager prisen, fordi man på kort tid har transformeret sin indkøbsproces og produktion af kaffe ved hjælp af kunstig intelligens. Konkret har virksomheden opnået besparelser og en mere fleksibel produktion og indkøbsproces ved at anvende teknologien.

- Stort tillykke til BKI, der har transformeret og skabt værdi i en afgørende del af forretningen med kunstig intelligens. BKI er et stærkt eksempel på, hvordan investeringen i brugen af kunstig intelligens kommer tilbage i form af effektivisering og styrket konkurrenceevne. AI-prisen er et rygstød til at styrke den udvikling, siger Thomas Hofman-Bang, direktør i Industriens Fond.

Algoritmer giver kaffen den rette smag

Med hjælp fra specialister hos Teknologisk Institut har BKI fået sat kaffeopskrifter på formel, så det nu i højere grad er algoritmer end mennesker, som tilpasser opskrifterne på de forskellige typer af kaffe, dvs. den konkrete sammensætning af råkaffer, der i sidste ende skal give kaffen den gode smag.

- Ved at sætte tal og værdier på kaffens smag har vi kunnet hjælpe BKI med, hvordan de gennem simuleringer kan komme frem til kaffens smag baseret på forskellige typer af blandinger af kaffesorter. Og det giver virksomheden fleksibilitet i indkøbsprocessen og produktionen, siger Peter Lemcke Frederiksen, der er senior projektleder ved Teknologisk Institut.

- I det hele taget mener vi, at mange andre virksomheder kan tage ved lære af BKI’s projekt. For der er en lang række fordele og gevinster ved brug af kunstig intelligens, som danske virksomheder kan opnå, hvis man er villig til at afsætte tiden og ressourcerne til arbejde med teknologien. Mange virksomheder vil også have gavn af at finde en dygtig, betroet samarbejdspartner, inden man går i gang, fortsætter han.

Besparelser og langt mere fleksibilitet

Fordelene for BKI er, at de ansatte kan bruge tid på andre typer af opgaver, og samtidig opnår virksomheden besparelser og langt mere fleksibilitet i indkøbsprocessen, da man ikke længere er afhængig af at kunne importere særlige typer af råkaffer fra bestemte regioner rundt omkring i verden.

Ved brug af kunstig intelligens kan man således opnå den samme smag som tidligere, men på baggrund af andre og nye typer af sammensætninger af råkafferne, end man har været vant til. Det skaber fleksibilitet i virksomhedens indkøbsproces, hvilket er afgørende i et marked, hvor pludselige hændelser kan gøre det svært at importere bestemte typer råkaffe fra udlandet.

De 200.000 kr., som BKI modtager, er målrettet aktiviteter, som virksomheden kan bruge på at fremme sit arbejde med kunstig intelligens. Og virksomheden ved allerede nu, hvad pengene skal bruges på.

- Med kunstig intelligens kommer vi til i endnu højere grad at kunne måle, hvilket CO2-aftryk forskellige kaffesorter har, så her bliver teknologien et værktøj for os i forhold til at skabe den mest bæredygtige kaffe. Det arbejde er vi allerede godt i gang med, men vi vil gerne udforske det endnu mere, siger Casper Rasmussen.

Pengepræmie kan booste grøn omstilling

BKI Kaffe var en af tre virksomheder, som var med i finalen om at vinde Industriens Fonds AI-pris på 200.000 kr. De to andre finalister var virksomhederne Nethire og Tier1Asset, som hver især modtog en præmie på 20.000 kr.

Alle priserne blev uddelt ved Danish AI Award, torsdag den 25. august 2022 som en del af Innovationsfestivalen i Vejle.

- Målet med prisen er at få endnu flere små og mellemstore produktionsvirksomheder i Danmark til at udforske de mange muligheder, der ligger i brugen af kunstig intelligens. Både når det kommer til driftsfordele og innovation, siger Thomas Hofman-Bang og fortsætter:

- Potentialet er langtfra indfriet, og der er for alvor sat strøm til udviklingen nu. Det betyder, at man som virksomhed risikerer at blive overhalet af dem, der er indoptager teknologien hurtigere. 

Finalisterne til Industriens Fonds AI-pris 2022 er blevet udvalgt, efter at alle virksomhederne i det landsdækkende initiativ AI Denmark har fået mulighed for at komme i betragtning til at præsentere deres arbejde med kunstig intelligens foran en uafhængig jury. Juryen består af eksperter i kunstig intelligens og digital transformation fra det danske erhvervsliv.

FAKTA: OM DANISH AI AWARD

  • Som led i at fremvise gode eksempler på brug af kunstig intelligens i dansk erhvervsliv kårer Industriens Fond en dansk frontløbervirksomhed ved prisuddelingsarrangementet Danish AI Award, som i 2022 blev afholdt som en del af Innovationsfestivalen i Vejle.
     
  • 25. august 2022 blev der uddelt en hovedpris på 200.000 kr. til en dansk frontløber inden for brug af kunstig intelligens - Industriens Fonds AI Pris. Vinderen var kaffeproducenten BKI Kaffe.
     
  • I vurderingen er der taget højde for virksomhedens indsats i arbejdet med kunstig intelligens, de konkrete resultater samt potentialet og ambitionsniveauet. Derudover er der blevet skelet der til, hvorvidt virksomheden har indtænkt bæredygtighed og etik i sit arbejde med kunstig intelligens.
     
  • Udover hovedprisen på 200.000 kr. blev der uddelt 20.000 kr. til de to andre finalister ved Danish AI Award 2022, Nethire og Tier1Asset. Finalisterne er blevet udvalgt, efter at alle virksomhederne i det landsdækkende projekt AI Denmark har fået mulighed for at komme i betragtning til at præsentere deres AI Denmark-projekt foran en uafhængig jury.

Dette års jury var

  • Peter Søndergaard, Group Manager, 3Shape
  • Ann Christina Rindom Sørensen, Direktør, ProteQ
  • Cecilie Amalie Andersen, Head of Customer Analytics, Trackunit
  • Rasmus Engholm, Lead Data Scientist, Afdelingen for AI Solutions, Grundfos
  • Alex Skovsbo Jørgensen, Deep learning engineer, Ambu A/S

Danish AI Award udspringer af det landsdækkende projekt AI Denmark, som Industriens Fond i samarbejde med Teknologisk Institut, Alexandra Instituttet, Aalborg Universitet, DTU og Københavns Universitet har igangsat for at støtte virksomhederne i at bruge kunstig intelligens og styrke deres konkurrencekraft. Det sker bl.a. ved at tilbyde gratis virksomhedsforløb, hvor eksperter står til rådighed med vejledning og rådgivning. Ved at fremhæve og belønne de virksomheder, der er allerlængst fremme, er det målet at flere virksomheder vil følge trop og tage brugen af kunstig intelligens til sig.

Kontaktinformationer

  • Centerprojektleder Peter Lemcke Frederiksen, Teknologisk Institut, mobil: 7220 2074,
    mail: plf@teknologisk.dk
  • Presse- og kommunikationschef Anders Brandtoft, i Industriens Fond, mobil: 3112 2743, 
    mail: ab@industriensfond.dk
  • Indkøbschef Casper Rasmussen, BKI Kaffe, mobil: 2920 6810, mail: cbr@bki.dk

Navne på personer på topfoto

Fra venstre: Produktionschef Troels Nielsen, BKI, indkøbschef Casper Rasmussen, BKI, dataarkitekt Nicholaj Månsson Olsen, BKI med pokalen, direktør Thomas Hofman-Bang, Industriens Fond samt produktudvikler Dorthe Mathiesen, BKI.