Kameraer med kunstig intelligens giver fynsk virksomhed helt nye forretningsmuligheder

Carsten Panch Isaksen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 18 02.

Kameraer med kunstig intelligens giver fynsk virksomhed helt nye forretningsmuligheder

Virksomheden MRN har i et MADE Demonstrationsprojekt sammen med Teknologisk Institut undersøgt muligheden for at automatisere kvalitetstjek med kameraer og kunstig intelligens. Detektering af labels på net med løg fik virksomheden til at se nye potentialer i teknologien.


Vi kender det alle fra det lokale supermarked. 

Ekspedienten vender og drejer nettet med løg, men hans jagt efter en stregkode er forgæves, og han må ned i grøntafdelingen i den anden ende af butikken for at finde et, hvor label er intakt.

Producenten af pakke- og palleteringsrobotter og -løsninger MRN har i et MADE Demonstrationsprojekt fået hjælp af Teknologisk Institut til at undersøge, om kameraer og kunstig intelligens kunne automatisere tjek af, om der er label på en vare.

Ifølge seniorkonsulent ved Teknologisk Institut, Carsten Panch Isaksen er det "svært at anvende traditionelle billedbehandlingsalgoritmer til at udføre de her kontroller, fordi de er så forskelligartede."

Og her kommer kunstig intelligens ind i billedet i form af såkaldte AI-kameraer.

AI-smartkamera

Fra løgnet til vaskemaskiner

Net med løg var første opgave for AI-kameraet, og det var en succes. Derfor udviklede demonstrationsprojektet sig hurtigt til at omfatte andre udfordringer så som at spotte værdifuld elektronik i en bunke af fjernbetjeninger, batterier m.m. og til sortering af store emner som vaskemaskiner. 

- Vi har fået nogle nye muligheder med kameraer og kunstig intelligens, som vi har kunnet bruge til eksisterende kundegrupper, men også til nogle nye kundegrupper, siger Mogens Rosenvang, der er direktør i MRN, om projektet.

AI-kameraer sætter folk i stand til at udføre operationer, man ikke før har kunnet løse med traditionelle vision-kameraer, siger Carsten Isaksen fra Teknologisk Institut.

Carsten Panch Isaksen fra Teknologisk Institut vurderer, at AI-kameraer kun vil få større anvendelsesområde i fremtiden.

- Potentialet for den her type kameraer, kommer vi nok til at se, bliver større og større i fremtiden, siger han.

- AI-kameraer sætter folk i stand til at udføre operationer, man ikke før har kunnet løse med traditionelle vision-kameraer, tilføjer han.

MRN er gennem projektet blevet klar til at gå i gang med teknologien.

- Vi er blevet klædt på til at gå videre ud i verden med det her, fortæller Mogens Rosenvang.

Hør mere om projektet i videoen øverst i artiklen.

Vaskemaskiner detekteret af AI-smartkamera
AI-kamerasystemer er simpelt forklaret kameraer opkoblet til en software med kunstig intelligens. Ved at fodre AI-kamerasystemet med visuelle data, kan det oplæres i at detektere specifikke dele/fejl m.m.

MADE Demonstrationsprojekt

  • Med et MADE Demonstrationsprojekt kan en lille eller mellemstor virksomhed få op til 100.000 kroner i støtte til at løse en konkret udfordring i virksomheden eller afprøve en ny teknologi i produktionen.
  • Dette MADE Demonstrationsprojekt er muliggjort med støttet fra EU.
  • Der er løbende ansøgningsfrist på demonstrationsprojekter både inden for materiale og produktion.

Læs mere om MADE Demonstrationsprojekt