Klisterrobot: Koncentrér dig om processen, så klarer robotten resten

Søren Peter Johansen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 28 59.

Klisterrobot: Koncentrér dig om processen, så klarer robotten resten


Hvordan får man en robot til at lægge lim på en højtalermembran uden at være robotingeniør?


Teknologisk Institut har sammen med spanske Tecnalia og den danske højtalerproducent DALI arbejdet på at lave en robotløsning, der kan programmere sig selv.

Robotten kan ved hjælp af det nye værktøj programmere sig selv, når den får tilstrækkelig nok input omkring selve processen.

- At coate et emne med for eksempel lim er en avanceret proces for en robot at udføre. Her indgår mange variabler, som eksempelvis hvor meget lim skal der lægges ud, hvor skal det ligge, hvor hurtigt skal det lægges på og hvor skal man starte og slutte, fortæller projektleder Andreas Holmetoft Lyder fra Teknologisk Institut og fortsætter.

- Med værktøjet skal man indtaste de kendte variabler i processen, som så selv regner ud, hvordan robotten bedst muligt lægger lim ud på en overflade.

Dispensering af flydende materiale

Opgaven med at lægge coating ud på højtalermembraner for DALI har resulteret i et nyt system, som gør det nemmere at få en robot til at dispensere flere former for flydende materialer præcist på et emne.

- Det, vi er kommet frem til, er ikke en specialløsning, men en generel dispenseringsløsning til programmering af robotten. Vi har arbejdet på at få robotten til at bevæge sig bedst muligt i en coatingproces, hvor robottens bevægelsesbaner er meget komplekse, siger Andreas Holmetoft Lyder.

- Robotten snakker samtidig sammen med selve dispenseringsværktøjet, der styrer, hvor meget materiale der coates med, og hvor på emnet det skal ligge. I sidste ende skal brugeren blot bekymre sig om selve processen, tilføjer han.


Projektet er en del af det EU-finansierede ROBOTT-NET, hvor DALI har ansøgt og fået en voucher til deres robotidé. Voucheren giver adgang til ca. 400 timers gratis konsulenthjælp fra nogle af de bedste GTS-institutter i Europa.

Se DALIs voucher på robott-net.eu, hvor du også kan se de mange andre spændende voucher-projekter.