Kød til frokost gør dig mindre sulten om aftenen

Susanne  Støier

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 27 18.

Smørrebrød på tallerken

Kød til frokost gør dig mindre sulten om aftenen

En god start på nytårsslankekuren kan være at spise kød til frokost. Forsøg fra Teknologisk Institut viser, at det fører til, at man føler behov for mindre energi til aftensmåltidet.
På årsplan svarer det til et vægttab på tre kg.

Det rene salatbord til frokost kan være den forkerte kost, hvis man ønsker at tabe sig eller bare holde vægten. Spiser man derimod kød til frokost, fører det til, at man spiser mindre til aftensmaden.

Det viser en måltidsundersøgelse, som Teknologisk Institut har gennemført. Undersøgelsen viser, at en proteinrig frokost dagligt kan spare energi svarende til en chokoladebar. På årsplan kan det svare til et vægttab på knap tre kg.

- En frokost rig på kød medfører, at man føler sig mindre sulten til aftensmaden og derved har et mindre indtag af energi – også selv om man reelt set ikke har indtaget mere energi til frokost, siger seniorkonsulent Margit Dall Aaslyng, Danish Meat Research Institute, DMRI, på Teknologisk Institut.

Instituttet har kortlagt spisevanerne hos 134 15-16 årige efterskole-elever på Osted Efterskole ved Roskilde.  De 134 elever fik på fire forsøgsdage to gange en proteinholdig frokost og to gange en almindelig frokost. Efterfølgende fik de målt deres oplevelse af appetit seks gange i løbet af dagen. Endelig blev det registreret, hvor meget de spiste til aftensmad. Det viste sig, at energiindtaget til aftensmaden blev ca. 250 kJ lavere.

- Vi kunne se, at eleverne tog mindre portioner til aftensmaden, når vi havde skruet lidt op for kødindtaget til frokost. Protein er det mest mættende næringsstof pr. energienhed, vi har.
Det viser mange undersøgelser, og nu har vi dokumenteret, at det også fungerer i det virkelige liv. Hvis man spiser en proteinrig frokost, spiser man mindre til aftensmåltidet, fastslår Margit Dall Aaslyng.

Begge frokostmåltider havde et energiindhold på ca. 2300 kJ, hvor 35% af energien udgjordes af protein i den proteinrige frokost modsat 15% i den almindelige frokost.

- Kød indgår ofte i aftensmåltidet, men hvis man skal udnytte den mættende effekt af kødprotein, bør man indtage kød tidligere på dagen Ud over at kød er en kilde til høj-kvalitetsproteiner, bidrager kødet også med en række vitaminer og mineraler, siger Margit Dall Aaslyng.

For at holde vægten eller hvis man ønsker at tabe sig, kan dagens måltider bestå af magre kød- og pålægsprodukter fra gris, ko, fjerkræ og lam samt andre proteinrige fødevarer som magre mejeriprodukter, æg, fisk, skaldyr og bælgfrugter kombineret med fiber og fuldkorn.

Undersøgelsen er en del af projektet ”Svinekød med fokus på sundhed og kvalitet”. Her har DMRI også udviklet en snackpølse, hvor en del af fedtet er erstattet af kostfibre. Pølsen er pt. under forbrugertest.

Yderligere oplysninger
Centerchef Susanne Støier, DMRI, Teknologisk Institut, e-mail: sst@teknologisk.dk - mobil: 7220 2718.