Kvalitetsanalyse af 3D-printet metal

Søren Jepsen Mark

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 18 94.

Close-up af 3D-printede grammofon pickupper

Kvalitetsanalyse af 3D-printet metal

Teknologisk Institut arbejder som de eneste i Danmark med både metallurgisk rådgivning og produktion af 3D-printede metalemner. Vi kan derfor hjælpe jeres virksomhed med at afklare, om dele af jeres produkter kan fremstilles i tilfredsstillende kvalitet med denne nye produktionsmetode - og I kan få fremstillet testemner i de ønskede materialer og geometrier. Vi opererer i hele værdicyklusen - fra udvikling over produktion og til test.
 
3D-print eller Additive Manufacturing (AM) af metaller er en ny produktionsmetode, der giver virksomheder nye muligheder for at producere fleksibelt i små styktal. Metoden giver desuden designere større frihed til at anvende avancerede geometrier, som ellers ikke er mulige at realisere ved normale bearbejdningsmetoder. F.eks. kan man indlægge væskekanaler til køling eller designe komponenter med topologioptimering, så der bruges en minimal mængde materiale for at opnå den påkrævede styrke.
​​ Se vores forskellige ydelser

Additive Manufacturing er et hastigt voksende marked med et stort potentiale. Metoderne, maskinerne, procesvariablerne og legeringerne er mange. Dette stiller helt særlige krav til test og validering af AM emnerne, hvor især følgende to parametre har stor betydning ud fra et styrkemæssigt og metallurgisk synspunkt:

  • Metalpulverets karakteristika – sammensætning, morfologi, osv.
  • Maskinens procesparametre – eksponeringstid, laserpower, scan-speed, feed rate, osv.

Flere internationale organisationer arbejder på nuværende tidspunkt på skabe et stærkt og solidt standardiseringsgrundlag inden for Additive Manufacturing for at øge produktsikkerheden og definere et passende kvalitetsbegreb.
 
Teknologisk Institut følger og deltager i udviklingen fx gennem internationale udviklingsprojekter. Vi rådgiver og tester i dag industrielle metalemner produceret med additive manufacturing efter gældende ISO og ASTM standarder. Disse tests inkluderer blandt andet mekaniske test, såsom udmattelsesprøvning, og undersøgelse af mikrostruktur med henblik på at bestemme kornstørrelse og porøsiteter, som er signaturer for typiske svagheder i dårligt producerede AM emner.
 
Vi arbejder med test og validering af følgende AM metaller: rustfrit stål (316L), titanium, aluminium (legering: 7025), værktøjsstål (H13) og Inconel (718). Derudover rådgiver vi generelt om state-of-the-art inden for kvalitetsvurdering af alle AM metaller.

Hvad kan Teknologisk Institut hjælpe dig med?

  • Rådgivning og vejledning om anvendelse af metal Additive Manufacturing
  • Analyser af AM materialekvalitet til industrielle anvendelser
  • Opsætning af system til løbende kvalitetskontrol af AM emner