![Sænkgnistning et foto af en bearbejdningsmaskine, hvor man også ser røg](/_/media/92196&w=1460&h=808&r=cover&_filename=92196_sænkgnistning.jpg)
Luftrecirkulering i produktionen
Vi hjælper danske produktionsvirksomheder med luftkvalitet i deres anlæg også med hensyn til luftrecirkulering i produktionen. Vi kan udvikle en løsning, som giver signal ved utilstrækkelig luftrensning. Hvis man vil recirkulere luften er det et krav, at systemet automatisk giver signal.
Tidligere var det forbudt at recirkulere procesluften, men siden juli 2023 er det tilladt at, udsuget luft må recirkuleres under en række betingelser, der gør det forsvarligt at genanvende den rensede luft. En at betingelserne er, at virksomheden til enhver tid skal kunne godtgøre, at den udsugede luft bliver renset effektivt. Og netop det kan Teknologisk Institut hjælpe med (læs mere om Arbejdstilsynets ændrede regler om recirkulation af luft).
Hvad kan Teknologisk Institut hjælpe dig med?
- Sikring af overholdelse af arbejdsmiljø- og miljøkrav
- Rådgivning om recirkulering af udsugningsluft
- Analyse af gasser og partikler i procesluften
- Design og implementering af effektive filtreringsløsninger
- Skræddersyede løsninger til din virksomhed
Vi benytter state-of-the-art udstyr, herunder avancerede massespektrometre og partikelanalysatorer, til at sikre præcise målinger og effektiv filtrering. Vores eksperter analyserer emissioner, udvikler skræddersyede filtreringsløsninger og rådgiver om implementering af recirkulationssystemer. Med vores assistance kan du forbedre arbejdsmiljøet, reducere energiomkostninger og sikre overholdelse af gældende miljøkrav.
Vi har set, at med de rette filtreringsløsninger kan virksomheder markant reducere udledningen af skadelige stoffer og samtidig opnå betydelige energibesparelser gennem recirkulering af udsugningsluft. – Thomas Nørregaard, forretningsleder på Teknologisk Institut.
Gasser og partikler fra sænkgnistning
Sænkgnistning er en vigtig proces i mange danske produktionsvirksomheder, men den kan medføre udledning af potentielt skadelige gasser og partikler. I et projekt støttet af MADE, har Teknologisk Institut sammen med en række partnere undersøgt, hvilken udledning der kan forekomme fra sænkgnistprocessen i form af gasser. Med det formål at hjælpe industrien og lovgivere med at beslutte, hvordan udsugningsluften fra sænkgnistprocessen skal håndteres.
Sænkgnistning er en avanceret bearbejdningsteknik, der bruges til at opnå høj præcision og komplekse former i materialer som hærdet stål og tungsten. Under denne proces frigives forskellige gasser og partikler, hvilket har betydet, at procesluften traditionelt set ikke recirkuleres på grund af nuværende lovgivning og anbefalinger. Dette medfører øgede omkostninger til opvarmning for produktionsvirksomheder.
Gennem omfattende forskning og tests har vi udviklet metoder til at analysere og håndtere disse emissioner effektivt.
Der er fundet potentiale i aktivt kulfilter til at nedbringe koncentrationen af potentielt skadelige gasser fra sænkgninstning. Forsøgene og deres resultater kan dog kun ses som indikativer for, at luften fra sænkgnistmaskiner kan recirkuleres. Yderligere test med certificeret test og analyseudstyr bør fortages, så en retningslinje for filtrering og recirkulering af sænkgnistprocessen kan indføres af Arbejdstilsynet.
Kontakt os i dag for at høre mere om, hvordan vi kan hjælpe din virksomhed med at sikre optimal luftkvalitet i jeres produktion og mulighed for sikker recirkulering.