Måling af friktionsevne for glidelagener
Glidelagener er et hyppigt anvendt hjælpemiddel både på sygehuse, men også af privatpersoner f.eks. i forbindelse med bækkenløsning, hvor den gravide kan have svært ved at vende sig i sengen. For producenter af glidelagener er det uhyre vigtigt at vide om deres produkter har den ønskede friktionsgrad, idet både en for høj og for lille friktionsgrad kan gøre et produkt uanvendeligt for slutbrugeren.
I det daglige taler man om henholdsvis den statiske friktionskoefficient, der er et udtryk for den kraft der skal til for at sætte bevægelsen i gang, og den dynamiske friktionskoefficient, der er et udtryk for den kraft der skal til for at holde en jævn, ikke accelererende, bevægelse. For en glidelagen-producent er det afgørende at den statiske er lav nok til at et menneske kan sætte ”glidet” i gang. Tilsvarende skal den dynamiske friktion også være så lav så mulig og ens i alle retninger og kombinationer.
Tekstillaboratoriet har i samarbejde med virksomheden ArjoHuntleigh AB udviklet en metode til bestemmelse af friktion mellem glidelagener på en madrasoverflade. Metoden udføres som et simuleret scenarie hvor en ”dummypatient” placeres på et glidelagen redt op på en madras som det ville være ved normalt brug, hvorefter bevægelsen initieres. Under bevægelsen måles både den statiske og dynamiske friktionskoefficient, ud fra hvilke glidelagenets egenskaber vurderes. Metodens styrke er at glidelagenerne udsættes for en belastning svarende til det de ville udsættes for i virkeligheden.