Måling af væske- og gasflow in-situ

Jonas Okkels Birk

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 28 68.

Close af maskine med trykmåler

Måling af væske- og gasflow in-situ

Med røntgen- og neutronmålinger er det muligt at se dybt ind i materialer. Da billeder med røntgen og neutroner kan tages forholdsvist hurtigt, kan man tage en række billeder efter hinanden og få en film af processer. Man kan f.eks. se:

  • Flow af væsker og gasser igennem f.eks. ventiler eller pumper
  • Hvordan væsker eller gasser blandes i f.eks. rørsamlinger eller pumper
  • Indtrængning af vand eller organiske væsker og gasser i porøse materialer
  • Litium-iontransport i batterier

Dermed kan man f.eks. lokalisere årsager til dårlig filtrering, utætheder, tilstopninger eller ufuldstændige blandinger og optimere produktets performance. 
Røntgen er især følsom overfor tunge grundstoffer – neutroner er til gengæld meget følsomme overfor mange af de lette grundstoffer hvilket gør det muligt at se vand eller organisk materiale inde i metalkomponenter. Tidsopløsningen er ned til mikrosekunder for røntgenmålinger og sekunder for neutroner. Bedre tidsopløsning kan opnås med såkaldte stroboskopiske målinger for cykliske processer.

Metoderne kan også anvendes mens materialet varmes op/køles ned eller sættes under tryk for at give relevante betingelser.

Kontakt vores eksperter, så finder vi den rigtige løsning til jeres case.

CASE: 

Verdens mindste metanol-brændselscelle til høreapparater filmet med neutronkamera

Med neutroner er det muligt at se væskeflow, der normalt er gemt inde i andre strukturer. Her har Paul Sherrer Instituttet optaget en video af en metalkaffemaskine, der brygger kaffe: