Mindre spild og øget indsigt: Virksomhed vil bytte manuel kvalitetskontrol ud med kameraer og kunstig intelligens

Jacob  Kortbek

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 11 52.

Mindre spild og øget indsigt: Virksomhed vil bytte manuel kvalitetskontrol ud med kameraer og kunstig intelligens

Produktdelene hos MEC skal opfylde strenge krav, og den manuelle kvalitetskontrol kræver både tid og et godt øje. Kunne den mon automatiseres og dermed også ensartes? Det beviste Teknologisk Institut for MEC i et MADE Demonstrationsprojekt, og det hjælper virksomheden med at tage næste skridt med deres leverandører.


Du er omgivet af dem, og bruger dem dagligt.

Hvad end du skal til første sal med elevatoren, åbne bilvinduet eller slukke lyset. Switch-kontakter skal der til, og MEC's 50 medarbejdere i Ballerup producerer dem i et hav af varianter.

Og kvaliteten er af høj prioritet for virksomheden, der er kendt for kontakter, der stadig virker efter 10 millioner tryk.

Så før kontakterne ender i alt lige fra rutefly og gravemaskiner til elevatorer og supersportsvogne, skal al halvfabrikata igennem en stikprøvekontrol. En anstrengende og tidskrævende arbejdsopgave, der i dag foretages manuelt af medarbejdere.

- Den teknologi, vi skal bruge til det her, er i den dyre ende, men alligevel er jeg ikke spor i tvivl om, at vi kommer til at kunne tjene pengene hjem på en meget kort bane, konkluderer Tom Skaibæk fra MEC.

- Vi foretager i dag stikprøvekontroller af vores halvfabrikata. Vi vurderer på 10 til 15 huse til vores kontakter, men vi laver altså op til 140.000 i et parti. Det vil sige, at hvis vi får det automatiseret, og vi laver en 100 procent kontrol, så har vi fuldstændig styr på vores kvalitet af alle vores huse til vores kontakter, siger Tom Skaibæk, der er teamleder hos MEC.

- Derudover kan udfaldet af den manuelle kvalitetskontrol i dag variere alt efter, hvem der kigger, da det jo i sidste ende er en vurdering, pointerer han.

Færre fejl, mindre spild og bedre produktivitet

Derfor var MEC særdeles nysgerrig efter at høre om resultatet fra en række tests hos Teknologisk Institut, hvor seniorspecialist Thomas Giselsson i et MADE Demonstrationsprojekt har eksperimenteret med kamerasystemer, lyssætninger og kunstig intelligens-algoritmer.

- Konklusionen er, at man ved hjælp af nogle metoder inden for kunstig intelligens rent faktisk godt kan automatisere den kvalitetskontrol, som MEC i dag foretager manuelt, siger Thomas Giselsson.

-
En AI-algoritme er blevet trænet i at lede efter det, der inspiceres for – i det her tilfælde 'oversprøjt', som er plastik, der er sivet ind på kontaktfladen af terminalerne og derved risikerer at forhindre kontakten i at virke.

- MEC vil derved få mulighed for hurtigt at reagere, hvis procesanlægget ikke er indstillet helt optimalt. De undgår således også at kassere en stor mængde produkter, hvis de skulle opdage fejl i produktionen, fordi de så ved, hvornår den opstod. Så fordelen ved at automatisere bliver, at man kan reducere spild og øge effektiviteten, tilføjer han.

MEC er derfor allerede i dialog med leverandører, som skal hjælpe dem med at sætte strøm til deres nye, automatiserede kvalitetskontrol.

- Den teknologi, vi skal bruge til det her, er i den dyre ende, men alligevel er jeg ikke spor i tvivl om, at vi kommer til at kunne tjene pengene hjem på en meget kort bane, konkluderer Tom Skaibæk fra MEC.

- Blandt andet fordi vi i vores samleproces, hvor vores huse til kontakterne bliver brugt, kan reducere både procestid og spild. Vi har på vores samlelinje en 100 procent kontrol med alle kontakter, der forlader virksomheden. Her vil kontakter, hvor der er fejl på huset, blive frasorteret. Det forventer vi med ny teknologi at kunne reducere betydeligt, tilføjer han.

Har du også brug for at få testet, om jeres manuelle kvalitetskontrol kan automatiseres? Så tag fat i souschef Jacob Kortbek på 72 20 11 52 eller jkk@teknologisk.dk.

Om MADE Demonstrationsprojekt

I et MADE Demonstrationsprojekt får SMV'er hjælp til at løse konkrete udfordringer eller afprøve nye produktionsteknologier i skræddersyede forløb på op til seks måneder fra projektets opstartsdato. Gennem forløbet kan SMV'en trække på viden hos eksperter til en værdi af op til 100.000 kroner.

Der er fire årlige deadlines for ansøgninger, og næste deadline er den 1. september 2022.

Læs mere om MADE Demonstrationsprojekter her

Om MEC

MEC ApS – eller Mekanisk Elektrisk Compagni A/S - startede i 1938 med at producere dreje- og trykknapomskiftere til radioapparater. Virksomheden producerer i dag PCB-monterede højkvalitetskontakter og knapper til et bredt udsnit af industrien.

MEC har siden 1998 været en del af APEM-gruppen (som er en del af IDEC), der producerer kontakter, indikatorer, switch panels og joysticks, med omkring 4.000 medarbejdere på verdensplan.