Nanoteknologi sparer 25 % platin i rensning af udstødningsgas

Christian  Kallesøe

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 25 70.

Nanoteknologi

Nanoteknologi sparer 25 % platin i rensning af udstødningsgas

Pressemeddelelse den 30.01.2015.

Teknologisk Institut har opbygget storskalaproduktion af nano-baserede katalysatorer til dieselmotorer. Katalysatorerne renser udstødningen for partikler og udstødningsgas. Fremtidig brug af nano-katalysatorer kan reducere brugen af det kostbare ædelmetal platin med op til 25%.

En af verdens første fuldt automatiserede superkritiske flowreaktorer til industriel produktion af nanopartikler til katalysatorer er nu udviklet. Det sker på Teknologisk Institut-projektet CatProDiesel. Flowreaktoren vil mindske forbruget af platin til katalysatorer i dieselmotorer med op til 25%. Dermed bliver fremtidens udstødningssystemer markant billigere at fremstille.

- Vi har udviklet en ny reaktor til storskalaproduktion af nano-baserede partikler til rensning af udstødningsgas. Den understøtter vores ekspertise i at kunne producere nanomaterialer i industriel skala, siger centerchef Leif Højslet Christensen, Teknologisk Institut. 

Bedre luftkvalitet til færre penge
Instituttets Center for Nanoproduktion og Mikroanalyse har i forvejen opbygget industriel produktionskapacitet til nanopartikler i katalysatorer til brug i brændselsceller.

Både i Europa og USA er der stigende fokus på at forbedre luftkvaliteten ved at regulere og eliminere skadelige gasser og partikler fra bl.a. dieselmotorer. For at rense udstødningsgassen skal udstødningssystemet have en katalysator, som bl.a. benytter ædelmetallet platin.

De nuværende teknologier er begrænset af, at platin både er dyrt og findes i begrænsede mængder. Platinprisen er ca. 280.000 kr. pr. kg., så derfor vil en reduktion på 25% af forbruget give en stor besparelse.

- Processen behandler platin, så vi opnår en større katalytisk effekt. På den måde bruger vi mindre platin uden at gå på kompromis med effektivitet og holdbarhed, siger Leif Højslet Christensen.

Fuldautomatisk produktion
Den nye automatiserede flowreaktor producerer nanopartiklerne fuldautomatisk under højt tryk og høj temperatur. Produktionskapaciteten er 15 liter væske med 0,5 kg nanopartikler i timen. Årligt skal anlægget nå op på et tons nanopartikler.

CatProDiesel er støttet af InnovationsFonden med 15 mio. kr., og teknologien i flowreaktoren bygger på udviklingsarbejde fra DTU Fysik og Aarhus Universitet. Slutbrugeren er danske Dinex A/S, som udvikler og producerer komplette udstødningssystemer til dieselmotorer.

Vil du arbejde sammen med os?
Du kan arbejde sammen med os gennem et udviklingsprojekt eller pilotproduktion. Kontakt centerchef Christian Kallesøe på tlf.: 7220 2570 eller mail: chkl@teknologisk.dk.