Ny dansk-udviklet teknologi skal skabe cirkulær løsning for udbredt plasttype

Signe Strange Grønborg

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 13 32.

PURfection

Ny dansk-udviklet teknologi skal skabe cirkulær løsning for udbredt plasttype

Pressemeddelelse publiceret den 12. december 2023.

Nyt projekt skal øge genanvendelse af plast fra køleskabe, madrasser, sko og vindmøllevinger

PURfection, et nyt projektsamarbejde mellem industri og forskning, skal videreudvikle og afprøve dansk-udviklet banebrydende teknologi til genanvendelse af polyuretan. Grundet polyuretans holdbarhed og høje ydeevne er det en meget udbredt plasttype, der anvendes i mange forskellige produkter. Men efter brug ender 95 procent med at blive brændt af eller deponeret. Innovationsfonden investerer 12 mio. kroner i projektet.

Polyuretan – også kaldet PUR – indgår i alt fra køleskabe, sko og madrasser til vindmøllevinger og biler.
Den alsidige plasttype udgør otte procent af den samlede plastproduktion på verdensplan, men er meget svær at genanvende. Nu går en række store virksomheder og videnspartnere sammen om at gøre brugt PUR-plast genanvendeligt, så det kan erstatte fossilbaseret polyuretan.

Svarer til at tage melet ud af en bagt kage

– Ambitionen med PURfection er at skabe cirkularitet for PUR-affald, så det kan omdannes til ny polyuretan af samme høje kvalitet som den oprindelige. Det er dog ikke helt ukompliceret, for det svarer groft sagt til at tage melet ud af en kage, der allerede er bagt, så man kan bruge det til nyt bagværk. Vi tror på, at vi kan lykkes med dette ved at samle et meget kompetent hold, der dækker hele værdikæden. Når det lykkes, kan teknologien både eliminere en stærkt ophobende og problematisk affaldskilde, sænke brugen af ressourcer fra fossile kilder og reducere CO2-aftrykket fra produktion af PUR, fortæller projektleder Signe Grønborg fra Teknologisk Institut.

Ud over Teknologisk Institut, der er projektleder og videnspartner, tæller konsortiet Aarhus Universitet, de danske virksomheder PLIXXENT, DanFoam, FLSmidth, Tinby A/S, HJ Hansen og Eldan samt Københavns Kommune og den materialevidenskabsbaserede globale virksomhed DOW.

Videreudvikler banebrydende teknologi

I PURfection arbejdes der videre med en opsigtsvækkende teknologi, der tidligere er udviklet og patenteret af Aarhus Universitet og Teknologisk Institut. Her lykkedes det at erstatte ny, virgin polyol med genanvendt polyol fra en skummadras. Polyoler er sammen med isocyanat de to hovedkomponenter i polyuretan.

I det nye projekt er der fokus på at kunne genbruge begge hovedkomponenter i PUR. Det kræver en kompliceret adskillelsesproces af de to komponenttyper, men det vil muliggøre, at de hver især kan anvendes som nye kemiske byggesten på tværs af produkttyper.

Projektets fokus udvides nu også til andre PUR-holdige produkter, herunder komplekse, blandede affaldsstrømme fra fx kasserede køleskabe og madrasser. Udfordringen er her, at PUR-plasten fra produkt til produkt har vidt forskellig kemisk opbygning. Næste skridt bliver derfor at kunne opsplitte polyol-molekylerne fra PUR til endnu mindre molekyler, såkaldte monomerer. Det er et vigtigt skridt henimod et råmateriale, der er både rent og ensartet på tværs af PUR-typer, så det kan indgå i forskellige polyuretan-typer.

Bred løsning for PUR-genanvendelse

Innovationsfonden har investeret 12 mio. kr. i PURfection-projektet, som skal videreudvikle og opskalere konceptet i teknologien i alle værdikæde-led til en fuld cirkulær løsning for PUR - lige fra produktionen af PUR, indsamling og bearbejdning af PUR-affaldsstrømme til processen med at genskabe grundkemikalier fra udtjent PUR. Derfor er det essentielt, at projektkonsortiet favner alle led i værdikæden for en cirkulær løsning i kombination med førende forskere og teknologiudviklere. Det involverer ikke mindst også repræsentanter for industrien, herunder Dan-Foam der producerer madrasser og puder af PUR-skum.

– Polyuretan er den væsentligste bestanddel i vores madrasser og puder. Derfor spiller genanvendeligheden af netop dét materiale en kritisk rolle for vores grønne omstilling. Ved at deltage i PURfection får vi adgang til innovation og viden i hele PUR-værdikæden. Vi tror på, at det vil bane vej for en mere direkte og skalerbar løsning, hvor vi kan genanvende polyuretanets byggesten til nye kvalitetsprodukter, siger Tom Mikkelsen, Global Sr. Category Leader, Chemicals, hos Dan-Foam.

For at favne en bred løsning på det globale problem med ophobning af PUR-affald på verdensplan arbejdes der i projektet med to overordnede strategier: En for recirkulering af sporbare materialer, fx genanvendelse af PUR-afskær direkte i virksomhedens egen produktion. En anden strategi er rettet mod komplekst, blandet forbrugeraffald, der indeholder polyuretan fra mange forskellige produkter.

Begge løsninger bygger på samme overordnede princip om at udtrække kemiske byggesten fra PUR med det formål at eliminere en global problematisk affaldskilde samt at erstatte jomfruelige materialer i nye PUR-produkter til gavn for både økonomi og klima.

PURfection

Faktaboks

Polyuretan er en alsidig plast, man finder i mange hverdagsting som møbelpolstring, skosåler, interiør i biler, isolering i køleskabe og skummadrasser. Det laves ved at blande to stoffer produceret ud fra råolie, isocyanat og polyol. Ved at ændre sammensætningen og typerne af polyol og isocyanat kan man lave det til et blødt skum eller en hård plast.

Men polyuretan har også miljømæssige udfordringer. Det kommer fra råolie, og det er ikke let at nedbryde og genanvende. Derfor bliver PUR i dag kun genanvendt i ringe grad – og kun i lavværdianvendelse, såkaldt downcycling, fx som fyldstof i beton. Samlet set ender 95 procent af alt PUR-affald på verdensplan med at blive brændt eller lagt i deponi.

Kontakt

Projektleder, Ph.d. Signe Strange Grønborg, Teknologisk Institut, mobil: 7220 1332, mail: sgro@teknologisk.dk.

Fakta

  • Innovationsfondens investering: 12 mio. kr.
  • Samlet budget: 20 mio. kr.
  • Varighed: 3 år
  • Officiel titel: PURfection - Polyurethane recycling - Favorable economic, circular and technical innovation

Om partnerne

Teknologisk Institut 
Teknologisk Institut (TI) er en selvejende not-for-profit organisation med over 1000 specialister indenfor talrige videnskabelige retninger og fagområder. TI’s formål er at styrke dansk erhvervsliv i mødet med fremtidens teknologiske og erhvervsmæssige udfordringer.
Kontaktperson: Signe Strange Grønborg, PhD, projektleder, Teknologisk Institut, sgro@teknologisk.dk, www.teknologisk.dk

DanFoam  
Dan-Foam er blandt verdens førende producenter af madrasser og puder med fremstilling, salg og distribution over hele verden. Dan-Foam er en af de førende brugere af polyuretan i Danmark og investerer kraftigt i forskning og innovation for at bevare deres position som markedsledende.
Kontaktperson: Tom Mikkelsen, Global Sr. Category Manager (SC), Tom.Mikkelsen@tempursealy.com, dan-foam.dk

Aarhus Universitet
Professor dr. scient. Troels Skrydstrup R. er en internationalt anerkendt syntesekemiker, der leder en forskningsgruppe på Aarhus Universitet og som har til formål at udvikle nye kemiske reaktioner til både opbygning og nedbrydning af organiske forbindelser.
Kontaktperson: Prof. Dr. Troels Skrydstrup, R. (SC), ts@chem.au.dk, www.au.dk

FLSmidth
FLSmidth er en komplet teknologi- og serviceleverandør til det fulde flowsheet til den globale mine- og cementindustri. FLSmidth hjælper sine kunder med at forbedre ydeevnen, sænke driftsomkostningerne og reducere miljøpåvirkningen.
Kontaktperson: Rasmus Windfeld, Pressechef, rasmus.windfeld@flsmidth.com, www.flsmidth.com

Tinby A/S
Tinby A/S, en del af SP Group, er Skandinaviens førende underleverandør af formstøbte emner i massiv, opskummet og fleksibel polyuretan samt kombinationer heraf. Tinby A/S har et indgående kendskab til materialeteknologi der anvendes til udvikling af kundespecifikke løsninger indenfor mange forskellige brancher kabinetter, flex og greentech.
Kontaktperson: Michael V. Therkelsen, Adm. direktør, Tinby A/S., mvt@tinby.dk, www.tinby.dk

PLIXXENT
PLIXXENT er Europas største uafhængige polyuretan-systemhus med 6 lokationer, bl.a. i Danmark. PLIXXENT leverer innovative polyuretan-baserede systemer til en lang række kunder i forskellige industrier rundt i Europa. Med dybdegående know-how indenfor udvikling, produktion og forarbejdning af polyuretan, guider vores erfarne europæiske team, vores kunder fra de indledende tanker til after-sale support.
Kontaktperson: Erik Larsen, Head of R&D, PLIXXENT A/S, erik.larsen@plixxent.com, www.plixxent.com

DOW
Dow (NYSE: DOW) is a global materials science company, whose ambition is to become the most innovative, customer centric, inclusive and sustainable materials science company in the world. Its portfolio of plastics, industrial intermediates, coatings and silicones businesses delivers a broad range of differentiated, science-based products and solutions for its customers in high-growth market segments, such as packaging, infrastructure, mobility and consumer applications. Dow operates manufacturing sites in 31 countries and employs approximately 37,800 people.
Kontaktperson: Andrea Benvenuti, Product R&D Director, DOW Polyurethanes, abenvenuti@dow.com, www.dow.com

H.J. Hansen
H. J. Hansen er en af de største genvindingsvirksomheder i Europa og modtager hvert år store mængder skrot, der primært forarbejdes på neddelingsanlægget i Odense. Derudover modtages dagligt store mængder kølemøbler til oparbejdning, der skal miljøbehandles korrekt og udsorteres således, at mere end 80% genanvendes. H.J. Hansen investerer løbende i ny teknologi for at være konkurrencedygtig og udnytte ressourcerne bedre, til gavn for miljøet.
Kontaktperson: Sabina Ricevuto, Commercial Engineer, H. J. Hansen Genvindingsindustri A/S, sar@hjhansen.dk, www.hjhansen.dk/

ELDAN
ELDAN Recycling er førende leverandør af moderne genbrugsudstyr specialiseret til eksempelvis dæk, kabler og elektronik. ELDAN Recycling leverer udstyr til nye såvel som erfarne genbrugsvirksomheder verden over, og hjælper sine kunder med at gøre genbrug til en succesfuld og rentabel.
Kontaktperson: Jan Kjær, Product Manager, ELDAN RECYCLING A/S, jk@eldan-recycling.com, www.eldan-recycling.com

Københavns kommune
København Kommunes Ressource- og Affaldsplan 2024, Cirkulær København, arbejder for at sikre genbrug og genanvendelse af borgernes ressourcer til gavn for både miljø og klima. Blandt andet genereres der hvert år en stor mængde PUR-affald i Københavns Kommune, bl.a. i madrasser og polstrede møbler fra borgerne. Der er tale om en plastaffaldsfraktion, som indtil videre ikke kan afsættes til genanvendelse. Derfor er der behov for at samarbejde om at udvikle nye behandlingsløsninger.
Kontakt: presse@tmf.kk.dk, www.kk.dk