Ny visualiseringsteknologi hjælper virksomheder med produktudvikling

Simon  Frølich

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 21 28.

Raman mikroskop laboratorie

Ny visualiseringsteknologi hjælper virksomheder med produktudvikling

For at kunne bistå danske virksomheder med udvikling af nye produkter og sikring af produktkvaliteten inden for fx overfladebehandlinger, lægemidler og fødevarer har Teknologisk Institut investeret i nyt, højteknologisk Ramanudstyr. Udstyret, som er unikt i Danmark, gør det muligt at bestemme og visualisere, hvordan forskellige indholdsstoffer fordeler sig på mikroskopisk niveau. Denne viden hjælper bl.a. producenter til at forstå og optimere eksisterende råvarer og produkter og til at udvikle helt nye produkter.

Udvikling kræver dybere produktforståelse

Teknologisk Institut har blandt andet samarbejdet med Fertin Pharma om at øge forståelsen af virksomhedens produkter. Ved brug af det nye udstyr har fordelingen af indholdsstoffer i udvalgte produkter kunnet kortlægges. Fertin Pharma er verdensførende inden for produktionen af medicinsk tyggegummi, herunder nikotinholdigt tyggegummi, der benyttes i forbindelse med ønske om rygestop.

- Hos Fertin har vi et produkt, som vi er rigtig glade for. I vores ønske om at videreudvikle og optimere har vi brug for en ny og yderligere detaljeret forståelse af vores produkt. Her har Ramanmapping vist sig som et stærkt værktøj, der har givet os ny, grundlæggende viden, vi ikke ellers ville have adgang til, siger Kent Albin Nielsen, leder af Nicotine Science Center hos Fertin Pharma.

Raman

Figur 1. Eksempel på visualisering af forskellige indholdsstoffer i et tyggegummi.

Nyt udstyr giver vigtig viden om fordeling af indholdsstoffer

Den præcise mikroskopiske fordeling af kemiske komponenter er ofte afgørende for produkters og materialers fysiske egenskaber, og med investeringen i det avancerede udstyr til Ramanmapping kan Teknologisk Institut nu assistere virksomhederne endnu bedre i forbindelse med produktudvikling.

- Teknologisk Institut har gennem løbende dialog været en værdifuld samarbejdspartner. Teknologisk Institut har nuanceret vores problemstilling, udført målinger og foretaget databehandling og efterfølgende tolkning. Det sidste i dialog med os, hvor vi kan mærke værdien af at kombinere vores produktspecifikke viden med stærke analysekompetencer hos Teknologisk Institut, fortæller Kent Albin Nielsen.

Fertin Pharmas erfaringer suppleres af Morten Køcks, seniorspecialist i sektionen Proces og Materialekemi hos Teknologisk Institut:

- På Teknologisk Institut har vi mere end ti års erfaring med at benytte Ramanspektroskopi som et af flere værktøjer til at løse industriens udfordringer med bl.a. identifikation af materialer, forureninger og fremmedlegemer. Det nye udstyr giver os mulighed for at anvende teknikken meget bredere, idet vi bl.a. har langt større fleksibilitet i forhold til prøvetype og -geometri. Samtidig giver den højere opløsning mulighed for at se detaljer i mikrometerstørrelse.

De nye muligheder, som Ramanudstyret giver, har allerede nu vist sig nyttige - ikke kun i farmabranchen, men i så forskellige sammenhænge som eksempelvis udvikling af maling/coatings og identifikation af mikroplastik i spildevand.

Vil du vide mere, eller er du interesseret i et samarbejde med Teknologisk Institut, så kontakt Simon Frølich fra Proces og Materialekemi på telefon 72 20 21 28 eller pr. mail sif@teknologisk.dk.