Nye metoder til at bryde smittevejene i danske fjerkræstalde

Lotte Bjerrum Friis-Holm

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 18 37.

Nye metoder til at bryde smittevejene i danske fjerkræstalde

Danske fjerkræproducenter mister omtrent 10 procent af produktionsværdien på grund af mikrobielle infektioner hos fjerkræ. Nu arbejder innovationskonsortiet ’Chicken and Hen Infection Protection’ på at bryde smittevejene i fjerkræstaldene. De danske leverandører til fjerkræbranchen kan herved se frem til at opnå en international konkurrencefordel og en bedre dyrevelfærd i staldene.

Kyllinger

Formålet med projektet er at finde frem til nye løsninger, der reducerer kliniske og subkliniske infektioner i slagtekyllinge- og konsumægproduktionen i Danmark. Som en del af projektet udvikles og testes forskellige nye rengørings- og desinfektionsprocedurer.

Teknologisk Institut leverer hurtige mikrobiologiske testsystemer, avancerede molekylærbiologiske metoder samt teknisk viden og erfaring til det fireårige projekt, der sætter fokus på mikrobiologiske ’hot spots’ i staldmiljøet. Eksempelvis samarbejder Teknologisk Institut med TCnano og fjerkræproducenterne om at afprøve nye nanoteknologiske overfladebelægninger på staldinventar for at mindske dannelsen af biofilm og lette rengøringen.

- Projektets styrke er, at der er en god blanding af forskningsinstitutioner, som sikrer videnskabeligheden, og kommercielle interesser, som ønsker praktisk anvendelige løsninger. Præmisserne er dermed til stede for, at konsortiet kan gøre en forskel i udviklingen af dansk fjerkræproduktion, siger Kenneth Frøslev, adm. direktør for TCnano.

Ud over Teknologisk Institut og TCnano deltager også GTS partnere fra DHI Institut for Vand og Miljø samt AgroTech. Endvidere deltager forskningsinstitutionen KU Life samt virksomhedspartnerne Brenntag Nordic A/S, Triova ApS, Novartis Healthcare A/S, BornPoultry A/S, Danæg A/S, DLG, Bayer A/S, Dansk Landbrugsrådgivning og Det Danske Fjerkræraad A/S.