Ekstrudering og teksturering af fødevarer i pilotskala

Troels Veng Samuelsen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 13 01.

Ekstrudering

Ekstrudering og teksturering af fødevarer i pilotskala

Ekstrudering

Ekstrudering er proces der med en kombination af mekanisk og termisk forarbejdning ændrer struktur, tekstur, smag og farve af en råvare. Eksempler på ekstruderede produkter fra dagligdagen er morgenmadsprodukter som havrefras og cornflakes, snacks og vegetabilsk kød samt tørfoder til hunde og katte.

Muligheden for at forarbejde og restrukturere næringsholdige sidestrømme fra fødevareproduktion til indbydende produkter gør teknologien særlig attraktiv for fremtidens bæredygtige produktudvikling.

Teknologisk Institut har lokaler, udstyr og faglige kompetencer til at hjælpe med proces- og produktudvikling i pilotskala. Baseret på vores mangeårige erfaring med ekstrudering i praksis indgår vi gerne som sparringspartner i produkt- eller procesudviklingsforløb som kan indeholde idéer til produkter baseret på råvarer eller sidestrømme, dialog omkring sammensætning af recept, indstilling af procesparametre og karakterisering af det færdige produkt.

Det er endvidere muligt at få lavet mindre produktioner af nye produkter, hvor markedet skal prøves af. Vi er en registreret fødevarevirksomhed med tilladelse til at producere fødevarer som underleverandør.

Case

Havreproteiner i nye anvendelser

Alternativer til kød skal være mere klimavenlige

Forbrugerne efterspørger nye plantebaserede alternativer til kød. I fremtiden kan nye produkter gøres endnu mere klimavenlige ved at basere dem på nordiske råvarer såsom ærter, havre, hestebønner og kartoffelprotein i stedet for importeret soja. Også her spiller ekstrudering en vigtig rolle. Ved at kombinere viden om råvarer, processer og produkter på nye måder opnås en bedre kvalitet i forhold til tekstur og smag, mæthed samt mundfornemmelse. Læs mere her.

Teksturering

Knappe fødevareressourcer har skabt fokus på udnyttelse af næringsrige planter som fremtidens proteinkilde. Ved at kombinere ekstrudering af planteprotein med teksturering kan man opnå en fibrillær struktur, der kan danne grundlag for videre produktudvikling af plantebaseret kød eller andre produkter, hvor man ønsker at ændre råvarens tekstur. Der findes både en tør og en våd proces, den tørre ender ud med et tørt produkt med lang holdbarhed, og den våde proces skaber et produkt som ferskt kød.

Teknologisk Institut har fået specialfremstillet en køledyse, som giver mulighed for at eksperimentere med procesbetingelsernes betydning for produktkvaliteten af vådteksturerede produkter.