Øl og genbrugsplast bliver til møbler

Lars  Jeffers-Hansen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 23 90.

mask, et restprodukt fra ølproduktionen, kan nu blive til stole, når det blandes med genbrugsplast

Øl og genbrugsplast bliver til møbler

En ny teknologi gør det muligt at upcycle mask – et restprodukt fra ølproduktionen – og omdanne det til designerstole.

Forbrugerne stiller store krav til bæredygtighed og genanvendelse, og det får mange virksomheder til at tænke i nye baner. Ølbryggerierne er ingen undtagelse, og her har man især fokus på upcycling af restprodukter fra ølproduktionen. 

Barstol af mask og genbrugsplast
Teknologisk Institut har hjulpet møbelproducenten Mater og arkitekt Eva Harlou med at udvikle en barstol af mask og genbrugsplast i samarbejde med Carlsberg.

– Vi har kigget på mask, fordi det er et fiberbaseret affaldsprodukt med lav værdi, idet det typisk anvendes som dyrefoder i Danmark. Den største udfordring var at omdanne masken til et stabilt materiale, som i kombination med affaldsplast egnede sig til møbelproduktion. Gennem vores samarbejde med Teknologisk Institut er vi nået i mål med et stolesæde, der er bæredygtigt, slidstærkt, vandafvisende og kan granuleres og genanvendes igen op til tre gange, siger Eva Harlou.

Upcycling og cirkulær økonomi
Upcycling og cirkulær økonomi er en markant trend i dansk erhvervsliv lige nu, og det har længe været et af Teknologisk Instituts fokusområder. Instituttet hjælper virksomheder inden for fx fødevareområdet med at give affald som citronskaller, tang og rapspressekager nye anvendelsesmuligheder. Og nu er turen kommet til fiberbaserede materialer som mask, der er særdeles velegnet sammen med affaldsplast fra industrien.

– Når vi har tørret masken, blander vi den sammen med genanvendt plast og centrifugerer blandingen ved høj temperatur i en særlig maskine, vi har lånt af Københavns Universitet. Herefter hælder vi blandingen i et formpresningsværktøj, som omdanner massen til et færdigt sæde, fortæller Lars Jeffers-Hansen, sektionsleder på Teknologisk Institut.

Bæredygtig produktionsfilosofi
Eva Harlou har designet stolen for Mater, og den bliver lanceret i denne uge til møbelmessen 3daysofdesign. Mater er gennem de sidste 10 år kendt for at skabe møbler ud af naturlige og genanvendte materialer med afsæt i en bæredygtig produktionsfilosofi,. Stolen i mask er en af virksomhedens nye satsninger indenfor cirkulær produktion.

– Det er Maters klare målsætning at knytte stærke bånd til en række af Danmarks store industrivirksomheder, hvor vi sammen med partnere, som Teknologisk Institut, udvikler nye produkter baseret på affaldsstrømme. Mask Stool understreger Maters position som førende inden for det cirkulære, hvor vi konstant udvikler nye metoder og lykkes med at integrere dem i de produkter, vi lancerer. Netop kombinationen af maskfiber og genbrugsplast tror vi på vil sætte nye standarder inden for cirkulær produktion, siger Henrik Marstrand, CEO og founder af Mater.

Lanceres til 3daysofdesign
Oplev den nye stol til 3daysofdesign den 3. - 5. september på hotel Villa Copenhagen. Der er gratis adgang til messen, og alle designinteresserede er velkomne.

Mask-stolen er en del af et projekt, hvor Teknologisk Institut samarbejder med Københavns Universitet om at udvikle en teknologi til fremstilling af kompositter. Udstyret er finansieret af VKR-fonden.

Kontakt: Lars Jeffers Hansen, sektionsleder på Teknologisk Institut, laha@teknologisk.dk, 7220 2390.

Hvad er mask?
Mask er et restprodukt fra ølbrygningen og anvendes typisk til dyrefoder. Kort fortalt brygger man øl ved at opvarme malt i vand – en proces, der kaldes mæskning. Man står tilbage med urten, når den flydende del er siet fra. Urten er en væske med et højt sukkerindhold, som bliver til øl, når man tilsætter humle og gærer væsken. De faste dele, der er tilovers fra mæskningen, kaldes mask.