Prøvebelastninger i forbindelse med bæreevnevurderinger af broer og andre bærende konstruktioner - Prøvebelastninger - principper og muligheder

Mia Schou Møller Lund

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 19 91.

Prøvebelastninger i forbindelse med bæreevnevurderinger af broer og andre bærende konstruktioner - Prøvebelastninger - principper og muligheder

Prøvebelastninger kan gennemføres på to principielt helt forskellige måder, enten som en belastning ved hjælp af hydrauliske donkrafte, eller også som en dødvægtsbelastning på konstruktionen.

Prøvebelastning ved hjælp af hydrauliske donkrafte
Hvis det overhovedet er praktisk og økonomisk muligt, bør en prøvebelastning altid gennemføres ved hjælp af hydraulik. Grunden til dette er primært, at et eventuelt begyndende svigt eller revnedannelse altid vil betyde, at konstruktionen bliver helt eller delvist aflastet, fordi olietrykket falder drastisk, hvis der opstår pludselige tillægsdeformationer.

Endvidere er det også enkelt at arbejde med mange lasttrin, hvilket er en fordel ved vurderingen af resultaterne undervejs i en prøvebelastning.

Modholdet for den hydrauliske belastning kan enten være dødvægt, andre dele af konstruktionen eller måske jordankre.

Prøvebelastning ved hjælp af dødvægt
Er det ikke muligt at udføre en prøvebelastning ved hjælp af hydraulik, kan den udføres ved hjælp af dødvægt.

Ved en dødvægtsbelastning er der en reel risiko for kollaps af konstruktionen, men ved at belaste i trin kan denne risiko nedsættes meget væsentligt, da et begyndende svigt næsten altid vil kunne afsløres ved at vurdere de målte deformationer i relation til den påførte belastning.

Hvad kan Teknologisk Institut hjælpe jer med?

  • Rådgivning og undersøgelse af betonbroer
  • Udførelse af prøvebelastninger
  • Udførelse af bæreevnevurderinger
  • Dokumentation af broers bæreevne.