Pulley Wheel - Verdens letteste og mest slidstærke cykeltandhjul er 3D-printede

Kristian Rand Henriksen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 12 62.

Pulley Wheel

Pulley Wheel - Verdens letteste og mest slidstærke cykeltandhjul er 3D-printede

CeramicSpeed i Holstebro har gennem en årrække samarbejdet med Teknologisk Institut om at udvikle 3D-printede tandhjul i titanium. Nu lancerer CeramicSpeed en ny model af et 17-tands 3D-printet tandhjul.

Det globale cykelmarked er i høj grad drevet af innovative og banebrydende produkter. For at være på forkant med den nyeste teknologi, påbegyndte CeramicSpeed i 2012 et samarbejde med Teknologisk Institut, som har udmundet i verdens letteste tandhjul, de såkaldte pulley wheels, som er 3D-printet i titanium. CeramicSpeed har siden 2014 solgt hundredvis af disse produkter til entusiaster og professionelle cykelryttere.

Cykeltandhjul i hånd blå handsker - Teknologien bag 3D-print har givet os et frit spillerum til at eksperimentere med designet på en kreativ måde, og samtidig kunne vi løbende optimere på produktets funktioner. Samarbejdet med Teknologisk Institut har betydet, at vi har udviklet og nu får produceret tandhjul i en radikal ny konstruktionsform, som kun er mulig ved hjælp af 3D-print, fortæller Carsten Ebbesen, ‎R&D Manager hos CeramicSpeed.

Udover at skabe lettere tandhjul ved brug af titanium som materiale, giver teknikken i 3D-print desuden en række andre fordele til produktet. Tandhjulene er placeret som en del af gearskiftet på cyklens udvendige gear, og er derfor udsat for slitage. Test af de 3D-printede pulley wheels påviser at disse emner er langt mere slidstærke end de traditionelle tandhjul, som typisk er produceret i aluminium.
​​ Lad os hjælpe dig med produktion af 3D-print

Baghuld af cykel med fokus på tandhjul- CeramicSpeeds nye pulley wheel er designet med 17 eger der er ca. 2 mm. i diameter med en godstykkelse kun 0,4 millimeter. Tandhjulets samlede vægt er ca. 7,8 gram. Emnernes hule geometri kan ikke fremstilles med traditionel teknologi. 3D-print i kombination med efterfølgende specialiserede processer resulterer i et unikt og svært kopierbart produkt, siger Thor Bramsen, seniorkonsulent hos Teknologisk Institut.

Hos CeramicSpeed forventer Carsten Ebbesen, at de nye tandhjul vil øge virksomhedens omsætning i high-end markedet og sikre CeramicSpeeds profil som det mest innovative firma på markedet. 

Foto: De 3D-printede tandhjul er placeret som en del af gearskiftet på cyklens udvendige gear og er langt mere slidstærke end traditionelle tandhjul.