Robotter skal automatisere tunge løft i gartnerier

Lars  Dalgaard

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 39 83.

PotBot

Robotter skal automatisere tunge løft i gartnerier

Pressemeddelelse publiceret den 16. juni 2022.

Gartneribranchen skal automatisere for at forblive konkurrencedygtig. I et nyt Odense Robotics-projekt, PotBot, skal Teknologisk Institut og Syddansk Universitet sammen med flere andre virksomheder se nærmere på, hvordan robotter og automatisering kan gøre det nemmere at flytte rundt på krævende grønne varer hos gartnerier. 

Robotter vinder frem flere og flere steder. Også i brancher, som måske ikke lige umiddelbart forbindes med robotter, eller hvor det kan være en svær opgave at automatisere – heriblandt gartnerier.

- Gartnerierne er et udfordrende miljø for robotter – især mobile robotter. Der kan både være varmt, fugtigt og beskidt, og det er teknologien ikke glad for. Men ikke desto mindre er der brug for automatiseringen på de danske gartnerier, fortæller Lars Dalgaard, der er sektionsleder ved Teknologisk Institut.

- Det er mange af opgaverne omkring planterne, der er komplicerede at automatisere. Blandt andet flytningen af potterne er en svær proces at sætte robotter til. Men det gør det bare endnu mere spændende at arbejde med, tilføjer han.

I et Odense Robotics-samarbejdsprojekt med navnet PotBot er Teknologisk Institut og Syddansk Universitet gået sammen med syv teknologi- og fragtvirksomheder – Capra Robotics, GOTposition, Meili Robots, Seasony, Hydrovertic, Container Centralen og Uni-Troll – om at kigge nærmere på automatiseringen på gartnerierne.
Det er især flytningen af potterne med planter i, der skal igennem automatiseringsmøllen.

- Robotteknologi kan være en vigtig konkurrenceparameter for gartneribranchen, der har stærkt brug for automatisering. Ved at anvende robotteknologi til opgaver såsom intern logistik og kvalitetskontrol, kan gartnerier øge deres effektivitet og styrke deres vækst. Projekter som PotBot er vigtige trædesten til at sætte turbo på innovationspotentialet og finde nye anvendelsesmuligheder i industrien, fortæller Mikkel Christoffersen, der er klyngedirektør i Odense Robotics. 

En spirende automation

PotBot-projektet giver især god mening for de to slutbrugervirksomheder - logistikvirksomheden Alex Andersen Ølund A/S og gartneriet Schroll Flowers ApS - der har valgt at være en del af projektet.

- Der er meget manuelt og tungt arbejde på et gartneri. Vi har forsøgt mange gange at automatisere processerne i vores gartnerier, men det er ikke rigtig lykkedes endnu. Det er kombinationen af transport, håndtering og miljøet, der simpelthen bliver for svært for robotterne, fortæller Carsten Schroll, der er administrerende direktør ved Schroll Flowers ApS, som er førende inden for produktion af hortensia.   

Logistikvirksomheden Alex Andersen Ølund A/S er specialiseret i netop at transportere blomster, frugt og grønt, der kræver en hel del ekstra under transporten. Også de ser et stort potentiale i at få kigget nærmere på automatiseringen af pakningen og transporten af disse planter i potter.

Odense Robotics er støttet af Uddannelses- og Forskningsstyrelsen og herigennem igangsættes hvert år en række samarbejdsprojekter, hvor virksomheder igennem projekter med forskning og GTS-institutter får adgang til ny viden. PotBot-projektet er et sådan projekt, og al viden indsamlet i projektet gøres efterfølgende også offentligt tilgængeligt.

Om Odense Robotics

Odense Robotics

Odense Robotics er Danmarks nationale klynge for robot, automation og droner.

Klyngens vision er at gøre Danmark til en endnu stærkere robotnation ved at accelerere innovation og bæredygtig udvikling i hele robot-, automations- og droneindustrien.

Odense Robotics hjælper virksomheder med at udvikle nyskabende produkter og teknologier, styrke deres globale konkurrencekraft, blive klogere på branchen og blive mere synlige over for samarbejdspartnere.
Det sker gennem projekter, faglige netværk og events – ofte i tæt samarbejde med klyngens mange videnspartnere.

Odense Robotics har hovedkontor i Odense og regionale hubs på tværs af landet.  

www.odenserobotics.dk

Kontakt

Sektionsleder Lars Dalgaard, Teknologisk Institut, mobil 7220 3983, mail:  ldd@teknologisk.dk.

Mikkel Christoffersen, CEO i Odense Robotics, via Eva Juul Langlands, Head of Communications, Odense Robotics, 3071 8123 – mail: evjl@odenserobotics.dk.