Samarbejde med danske virksomheder om udvikling af brændselsceller
Teknologisk Institut står i spidsen for en lang række brintaktiviteter, der har til formål at skabe en ny teknologi, som får det danske samfund til i højere grad at overgå til vedvarende energikilder.
Den danske virksomhed IRD Fuel Cells A/S i Svendborg arbejder sammen med Instituttet om at udvikle billige materialer og produktionsegnede komponenter til polymerbrændselsceller i et halvandet-årigt projekt. I øjeblikket fokuseres på temperaturbestandige pakninger og bipolære plader, som skal fremstilles ved sprøjtestøbning af elektrisk ledende polymer/karbonkomposit. Komponenterne skal anvendes til to typer brændselsceller, der arbejder ved henholdsvis 80 ºC og i temperaturområdet 150-200 ºC. I dag ligger prisen for de bipolare plader på 500 EUR pr. kvadratmeter.
- Prisen for bipolære plader skal ned på omkring 50 EUR pr. kvadratmeter, før et egentligt kommercielt gennembrud kan finde sted, men vi tror på, at det her projekt vil være med til at sikre, at vi i fremtiden billigt og let vil kunne producere brændselsceller baseret på brint, udtaler udviklingschef Steen Yde-Andersen fra IRD Fuel Cells A/S.
Komponenterne udgør de centrale dele i brændselscelleanlæg, der producerer energi på bæredygtig vis. Det kunne være i et gasfyr, der ud over varme også producerer strøm til boligen. Brændselscellens foretrukne brændstof er ren brint, som kan leveres gennem naturgasnettet. Det fremstilles på stedet fra naturgas eller oplagres i den såkaldte brintpille, som Instituttet har været med til at udvikle for den danske virksomhed Amminex A/S. Projektet støttes med 6,5 mio. kr. fra Energistyrelsen.
Ud over IRD Fuel Cells A/S er også Danish Power Systems med i projektet.