Selvudtørrende betongulve - til gavn for samfundet

Tommy B. Jacobsen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 21 71.

Selvudtørrende betongulve - til gavn for samfundet

Selvudtørrende beton er en betegnelse for beton med vand-cement forhold på 0,40 eller lavere. Et lavt vand-cement forhold betyder, at betonen er i stand til at udtørre ved egen hjælp selv under forseglede forhold. Teknologisk Institut har i samarbejde med Fabriksbetongruppen under Dansk Beton lavet en brochure, som beskriver mulighederne for at udnytte dette til terrændæk og gulve. Brochuren henvender sig til bygherrer, rådgivere og de udførende og dens tilblivelse blev støttet økonomisk fra Miljøstyrelsen i 2007/2008.

Selvudtørrende beton er en oplagt mulighed til gulve som efterfølgende skal belægges med fugtfølsom belægning såsom, vinyl, linoleum og træ. Traditionel gulvbeton har typisk vand-cement forhold på op til 0,70 og kræver en del udtørring igennem gulvets overside. Udtørring til et passende fugtniveau kan tage flere måneder for traditionel gulvbeton og er specielt tidskrævende i vintersæsonen. Selvudtørrende beton er i stand til at udtørre til et tilsvarende fugtniveau i løbet af ca. 10 uger ved en temperatur på 15 °C.

”Vi tror på, at brochuren kan skabe fokus på fugtproblematikken i byggematerialer” udtaler Ib Jensen, Teknisk Chef, Unicon A/S, og fortsætter, ”...der er behov for øget oplysning på området således, at arkitekter og rådgivere kan udnytte betons potentiale i højere grad, allerede i projekteringsfasen, og til gavn for byggeriet og samfundet ”. Ib Jensen har i sin egenskab som formand for teknisk udvalg i Dansk Beton, Fabriksbetongruppen, medvirket i udarbejdelsen af brochuren, som også skal ses i lyset af det nye bygningsreglements større krav til den fugttekniske dimensionering af byggeri i forhold til tidligere.

Brochuren beskriver de udtørringsmekanismer, som foregår i selvudtørrende beton samt hvordan man specificerer selvudtørrende beton til et gulvprojekt. Brochuren er gratis og kan fås ved henvendelse til Teknologisk Institut og Dansk Beton. Brochuren kan tillige downloades her.