Skræddersyet lænestol i beton

Lars Nyholm Thrane

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 22 15.

Skræddersyet lænestol i beton

En skræddersyet lænestol i beton med aftryk af en menneskekrop og skabt af en robot til byens rum – det er resultatet af et samarbejde mellem designfirmaet Komplot Design I/S og Teknologisk Institut. Betonmøblet er et nyt kreativt bud på, hvordan verdens mest anvendte byggemateriale kan udnyttes til at skabe fremsynede designmøbler på samlebånd ved hjælp af ny robotteknologi.

Lænestol i beton

Den 500 kg tunge betonlænestol kunne ses og prøves på Snedkernes Efterårsudstilling ved Rundetaarn i København fra den 21. november 2008 til den 4. januar 2009. Lænestolen er designet af Komplot Design I/S og fremstillet på Teknologisk Instituts højteknologiske betonværksted. Stolen, der er overraskende bekvem at sidde i, er skabt i et geometrisk formsprog med inspiration fra flisers kvadratnet, hvori mennesket har efterladt et vedvarende aftryk.

- Vi har ikke før lavet et møbel i beton, så det var en stor udfordring, fortæller designer Boris Berlin fra Komplot Design I/S. Han tilføjer, at beton er et fascinerende materiale at arbejde med, da det er hårdt og tungt som sten men samtidig formbart som smør i tilblivelsesprocessen og tilmed et holdbart materiale, der tåler al slags vejr.

Designerens digitale modeller af møblerne er brugt til at lave produktionsprogrammer til robotten på Teknologisk Institut. Og ud fra disse programmer har robotten fræset prototyper af stolen og bordet i polystyrenblokke, som blev brugt til at lave en støbeform i silikone. Teknologisk Institut har bidraget til den kreative proces med materialemæssige kompetencer og knowhow. Konsulent Lars Nyholm Thrane fra Teknologisk Institut vurderer, at der er et voksende marked for kreativ og visionær anvendelse af beton, og det er Boris Berlin fra Komplot Design I/S enig i.

- Kun fantasien sætter grænser for at skabe sjove og anderledes geometrier og overflader på betonkonstruktioner. Vi har kun set ’toppen af isbjerget’, hvad angår brug af beton til møbelfremstilling, spår Boris Berlin, der arbejder videre med en masse idéer til fremtidens massefabrikation af betonmøbler med et individuelt udtryk.

Arrangørerne bag Snedkernes Efterårsudstilling vurderede, at det udendørs møbelsæt i beton var et interessant supplement til de øvrige innovative møbler i træ, stål, gummi og flet på udstillingen.

Beton er et lovende og nyskabende materiale. Vi var glade for at have betonmøblet med på udstillingen, idet vi ville vise verden, at Danmark er blandt de internationalt førende med møbeldesign, siger sekretariatschef Karin Carlander fra SE Sekretariatet, der står bag Snedkernes Efterårsudstilling. Betonmøblerne er solgt til Statens Kunstfond.

Betonlænestol

Visualisering af fremtidens fremsynede lænestol i beton. Lænestolen er skabt på Teknologisk Institut som et udendørs møbel og kunne ses og prøves på Snedkernes Efterårsudstilling fra den 21. november 2008 til den 4. januar 2009.