Solcelleanlæg med batteri: Ny metode gør det lettere at vælge den rigtige løsning

Simon Møiniche Skov

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 28 71.

Illustration af solcelleanlæg med batteri

Solcelleanlæg med batteri: Ny metode gør det lettere at vælge den rigtige løsning

Der er meget at forholde sig til, når man skal vælge et solcelleanlæg med batteri til sit hjem, og det kan være en jungle at finde rundt i. Teknologisk Institut har i et nyt projekt fundet frem til 20 parametre, som skal hjælpe forbrugere med at finde det rette anlæg.

I artiklen her har vi listet nogle af de vigtigste overvejelser, du skal gøre dig, når du skal investere i et solcelleanlæg med batteri. Du kan finde den samlede liste over alle 20 parametre på ELFORSKS hjemmeside.

Hvor skal du placere anlægget?

Det er vigtigt at forholde sig til, hvor og hvordan man vil placere solcellerne i forbindelse med huset. Skal de være på taget eller på et stativ på jorden? Skal de vende mod Syd, Øst eller Vest? Og hvordan ser det ud i forhold til skygger fra huset, træer eller andet? Det kan du læse mere om på Energitjenestens hjemmeside.

Når du skal vælge placering af batteriet til dit solcelleanlæg, er der også nogle forholdsregler.

Isoleret udhus/garage

Hvis du har mulighed for det, vil det bedste være at placere batteriet i et isoleret udhus eller garage i forbindelse med huset, frem for at placere det inde i huset. Det er vigtigt, at det er et isoleret rum, fordi batteriet kan tage skade, hvis det udsættes for meget lave eller meget høje temperaturer.

Inde i huset

Har du ikke et isoleret udhus eller skur, kan du godt placere batteriet inde i huset. Vælger du at placere batteriet inde i huset, er det vigtigt at tage højde for sikkerheden. Batteriet kan nemlig i sjældne tilfælde lække væske og gas ved fejl, og det er både giftigt og brandfarligt.

Vi anbefaler derfor, at du:

  • ikke placerer batteriet i opholdsrum, men i stedet i fx et bryggers, som nemt kan aflukkes fra resten af huset.
  • placerer batteriet i et rum, hvor der enten allerede er ventilation til det fri, eller hvor der kan etableres ventilation.
  • sørger for at installere røgalarm i rummet med batteriet – gerne en, der er forbundet til andre røgalarmer i huset, så alle advares, hvis én alarm går

Hvor stort et anlæg skal du bruge?

Hvor stort et anlæg, du har brug for, afhænger af, hvor stort et elforbrug du har, og om du har nogle særlige behov, som også skal dækkes af anlægget. Det kunne fx være strøm til en varmepumpe, elradiatorer eller en elbil. Er du i tvivl om, hvor stort dit elforbrug er og hvordan det er fordelt, kan du se det på eloverblik.dk.

Derudover er anlæggets størrelse også afhængigt af, hvor stor en andel af dit elforbrug du vil have dækket af solcellerne. Du kan få hjælp af leverandøren eller en uafhængig rådgiver til at beregne, hvor stort et anlæg du har brug for.

Hvor mange kWh?

Hvis du vælger at placere batterianlægget inde i huset, anbefales det at holde det under 30 kWh. Har du i stedet batteriet placeret i udhuset eller garagen udendørs, kan det godt være på 100 kWh eller endnu mere, hvis du indhenter tilladelse fra brandmyndighederne.

Hvorfor er effektiviteten ikke så høj, som producenten oplyser?

Når producenten oplyser effektiviteten for et batterianlæg, afspejler det, hvor effektivt anlægget er under optimale forhold. Men under de reelle forhold, man oplever som forbruger, vil effektiviteten ofte være væsentligt lavere. Der er derfor i projektet udviklet en årsvirkningsgrad, som i højere grad ligner den reelle effektivitet, forbrugeren kan forvente af batteriet. På den måde kan man som forbruger beregne, om det kan betale sig økonomisk at investere i et konkret solcelleanlæg med batteri.

Sådan finder du den rette installatør

At få installeret et solcelleanlæg med tilhørende batteripakke kræver en autoriseret elinstallatør-virksomhed. Gå efter en godkendt VE-installatør, som har uddannelse inden for batterianlæg, så du er sikker på, at vedkommende har den nødvendige viden. Det kunne fx være kurset Batterisystemer til solcelleanlæg, udbudt af Teknologisk Institut.

Du kan finde VE-godkendte installatører på Energistyrelsens hjemmeside.

Frivillig testordning på vej

Teknologisk Institut er ved at opføre en prøvestand, hvor virksomheder og producenter, der vil sælge solcelle- og batterianlæg til forbrugere, kan få testet deres anlæg på frivillig basis. Resultaterne af disse tests vil blive offentliggjort, når de ligger klar.

Projektet, hvor de 20 parametre er fundet, er et samarbejde med blandt andre Tekniq og Bolius, støttet af ELFORSK. Anbefalinger til sikkerhed og placering er fundet i forbindelse med EUDP projektet SafeBESS.