Nyt laboratorium skal styrke udvikling af dansk robotteknologi til rummet

Kristian  Skaarup

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 26 38.

-

Nyt laboratorium skal styrke udvikling af dansk robotteknologi til rummet

Teknologisk Institut indvier Space Robotics Lab i Odense den 30. maj 2024. Det nye robotlaboratorium er et skridt mod at imødekomme den stigende efterspørgsel for robotteknologi til rummet samt at sætte Danmarks styrkeposition inden for robotter yderligere i spil på området.


Robuste robotarme og støvsikrede, selvkørende køretøjer. Robotter til rummet kræver noget særligt for at kunne udføre deres opgave. Teknologisk Institut indvier nyt robotlaboratorium i Odense, Space Robotics Lab, som skal styrke dansk udvikling på området. Det sker i forbindelse med årets ROBOTBRAG-arrangement den 30. maj 2024

– Udforskning af rummet har for alvor taget fart i de seneste år. Danske rumvirksomheder oplever i den forbindelse større efterspørgsel, og vi ønsker at understøtte udviklingen ved at kunne tilbyde rådgivning og test af robotteknologi og materialer – og på den måde give dansk robotteknologi de bedste kort på hånden til fremtidens rummissioner, siger Henrik Jacobsen, som er centerchef fra Teknologisk Institut.

Teknologisk Institut har allerede været en del af udviklingen af en robotarm til opsamling af jord- og klippeprøver på Mars som en del af ESA-bidraget til den NASA-ledede Mars Sample Return-mission, og Instituttet er i skrivende stund i gang med at udvikle en beskyttende beklædning – et såkaldt smart skin​ – til robotarme, som skal bane vej for flere robotter i rummet.

Også jordnære gevinster

Selvom der er 57 millioner kilometer fra Mars til Jorden, kommer udviklingen i det nye laboratorium også til at gavne virksomheder uden for rumfartsindustrien.

– Robotteknologi til rummet kræver høj præcision og ekstrem robusthed. Udvikling af det vil også kunne komme jordnære virksomheder til gavn. Herudover skal robotter kunne reparere og i sidste ende også skille produkter ad til genbrug, da adgang til nye materialer er sparsomme, når du befinder dig så langt fra nærmeste pakkepostcentral. Og bedre udnyttelse af eksisterende materialer er i høj grad en udfordring, som også skal løses her på Jorden som en del af den grønne omstilling, siger projektchef Kristian Skaarup fra Teknologisk Institut.

Åbningen bliver en del af ROBOTBRAG

Åbningen af det nye laboratorium kommer til at finde sted i forbindelse med ROBOTBRAG 2024, som samler den nyeste viden og teknologi inden for robotter til inspiration for danske virksomheder.

Besøgende vil i den forbindelse også kunne se, hvordan mobile robotter kan designes for at kunne overleve i hårde miljøer som rummet. Ligeledes vil der være eksempler på, hvad danske virksomheder allerede har leveret til den internationale rumstation eller andre rummissioner.

Derudover vil man kunne se eksempler på, hvordan en robotarm kan bruges på en rumstation, og hvordan 3D-print kan bruges til at fremstille avancerede dele til rummissioner i printet metal.
 

Ønsker du at deltage i åbningen, skal du blot tilmelde dig ROBOTBRAG her: www.teknologisk.dk/robotbrag