Statisk elektricitet kan være farligt og omkostningsfuldt for virksomheder

Jens J. Haugaard

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 19 42.

Fabrikshal med linoliumsgulv

Statisk elektricitet kan være farligt og omkostningsfuldt for virksomheder

Statisk elektricitet kan forekomme, hvis ledningsevnen i et gulv er for høj, hvilket kan være et stort problem for en række virksomheder. Her fortæller en af Teknologisk Institut ATEX-specialister om problemet – og om den ESD-test, der måler gulvets modstand og derved kan være med til at give en afklaring på problemet.

Er ledningsevnen for høj i et gulv, kan det betyde opladning af personer. De fleste har fx prøvet at få et lille stød efter at have rørt radiatoren derhjemme eller fået strithår efter hop på trampolinen. Hverken det lille stød fra radiatoren eller strithåret er farligt, men det sker som følge af statisk elektricitet, hvor kroppen er blevet opladt. For virksomheder kan opladning af personer være et stort problem, fordi det kan resultere i dårligt arbejdsmiljø samt omkostningsfulde og farlige arbejdsforhold.  

Fejlen kan vise sig senere

For at være på forkant med farlige eller omkostningsfulde situationer, er ESD-test et oplagt valg, idet testen afklarer, om gulvets ledningsevne er for høj.  

- Der er flere ting at have i mente, når vi skal måle modstanden i et gulv: En ting er det arbejdsmiljømæssige, fordi folk ikke skal gå rundt og få stød på deres arbejdsplads, da det jo heller ikke er sundt at få stød hyppigt, fortæller Jens Haugaard, Seniorkonsulent på Teknologisk Institut.

Har man elektronikkomponenter i sin virksomhed, kan der være risiko for, at de bliver ødelagt som følge af statisk elektricitet. Det er ikke sikkert, at man vil kunne se fejlen med det samme, men hvis man bruger en komponent på et senere tidspunkt, og den ikke virker, kan grunden være, at man selv er kommet til at give den et lille stød, fordi man har været ladet op

- Jens Haugaard, Teknologisk Institut

Samme funktion som en lighter

I forhold til ATEX-direktivet er det et lovkrav at sikre, at gulvets modstand er tilstrækkelig lav for at undgå en potentiel tændkilde via statisk elektricitet, hvis det er et rum, hvor der bliver opbevaret eller arbejdet med eksplosive gasatmosfærer.

- ATEX betegner områder, hvor der er eksplosive gasatmosfærer: Det er simpelthen en blanding af gas og luft, hvor der så mangler en antændingskilde – altså en lighter. I stedet for en lighter kan man have ladet sig selv højt nok op til, at hvis man går hen og rører ved noget, kan der opstå en gnist. Og her kan der faktisk være energi nok til, at en gas bliver antændt, lyder det fra Jens Haugaard.

Gult skilt med lynFor høj modstand i gulvet kan betyde produktionstab

Jens Haugaard fremhæver desuden, at det er væsentligt, at virksomheder får kontrolleret og målt gulvets ledningsevne:

- I en byggeproces vil man ofte være meget afhængig af gulvet. Vælger man det forkerte gulv til for eksempel en produktionshal, vil maskinerne ikke kunne tages i brug. Det betyder, at bygningsprocessen bliver forlænget, hvilket kan være besværligt og omkostningsfuldt, da det sandsynligvis vil medføre et produktionstab.

Sådan fungerer og udføres ESD-testen

Teknologisk Institut udfører både ESD-test ved mistanke om for høj ledningsevne i gulvet, eller hvis en virksomhed ønsker at få gulvet verificeret, inden det bliver taget i brug.

Hos Teknologisk Institut måler man gulvets ledningsevne med en målemetode, der er beskrevet i standarden EN61340-4-1. Målingen kan forgå via to forskellige målinger: Enten måles modstanden fra et målepunkt og til jordingspunktet, hvor målingen foregår gennem materialet. Denne måling er særlig egnet, hvis en virksomhed ønsker at måle gulvbelægningen for at sikre afladning tværs gennem overfladen. Den anden måling måler modstanden mellem to punkter. Det vil sige, at målingen foregår langs overfladen. Denne måling bliver typisk anvendt, hvis en virksomhed ønsker at måle en gulvbelægnings evne til at sikre afladningen langs overfladen.

Er du interesseret i en ESD-måling? Så er du velkommen til at kontakte en af Teknologisk Instituts specialister.