Store varmepumper til industri og fjernvarme

Claus Schøn Poulsen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 25 14.

Varmepumper - Store VPer

Store varmepumper til industri og fjernvarme

Store varmepumper er varmepumper, der indgår i fjernvarmesystemer, og de bruges udelukkende af virksomheder, som har et køle- eller varmebehov, der er større end i en almindelig bolig. Store varmepumper kan supplere virksomheders grønne omstilling fra fossile brænstoffer til vedvarende energi, hvilket gør dem attraktive at investere i, og teknologien herindenfor er i rivende udvikling. 

Teknikken bag store varmepumper gør det muligt, ligesom almindelige varmepumper, at opsamle termisk energi eller spildenergi fra en varmekilde med lav temperatur, som tilbageføres ved en højere temperatur, så denne nyttiggøres igen (energigenvinding). På den måde reduceres energiforbruget, mens brugen af fossile brændstoffer erstattes med en vedvarende energikilde. Det, der gør store varmepumper anderledes end almindelige varmepumper er, at de kan producere varme i et meget større omfang. 

Whitepaper forside                         

Hvorfor er store varmepumper attraktive?

Fjernvarmesystemerne i Danmark leverer varme til en meget stor andel af husstandene. Der er dog en tendens til at overse fjernvarmens betydning og potentiale, når der skal findes nye løsninger i energisystemet til at gøre Danmark uafhængigt af fossile brændstoffer i 2050. Erfaringer fra tidligere varmepumpeprojekter viser, at evnen til at optimere og indtænke varme i større processer, såsom fjernvarmesystemerne, skaber økonomisk værdi for virksomhederne, og løsningerne er samtidig både effektive og miljøvenlige.

Ifølge Energistyrelses Drejebog for store varmepumper er en vigtig årsag til, at fremtidens energisystem har brug for store varmepumper i fjernvarmesystemet, at energi fra andre kilder end vind og sol kan opsamles via store varmepumper. Store varmepumper kan blandt andet hente energi fra lunkent spildevand, grundvand, luft og havvand, hvori der ligger store energimængder, som ellers ville være spildt. Omsætningen af denne energi kan bruges til industriens store behov for varme og køling.

De stigende energipriser har betydet, at varmepumper nu kan levere varme fra vedvarende energikilder til fjernvarme og industrielle processer langt billigere end ved brug af fossile brændsler. Der findes i dag en lang række kommercielt tilgængelige varmepumpeløsninger, som kan anvendes til disse formål. Desuden har virksomheder mulighed for delvist at få godtgjort afgiften af elektricitet forbrugt til rumvarme, varmt brugsvand og komfortkøling, som gør, at varmepumper er blevet endnu mere attraktive at investere i.

Ved industrielle varmepumpeinstallationer kan energibesparelsen ofte finansiere cirka halvdelen af investeringen. Det kan dermed lade sig gøre at installere varmepumper med korte tilbagebetalingstider, når de installeres som produktionsenhed på fjernvarmeværker, til og genvinding i industrielle processer eller som genvinding af industriel spildvarme til fjernvarmeformål.


Læs mere om store varmepumper til industri og fjernvarme

Rådgivning
Uanset hvilken fase du befinder dig i, kan du få rådgivning om store varmepumper til industri og fjernvarme hos Teknologisk Institut.

Læs mere


Kursus
Få styr på mulighederne for at anvende store varmepumper, når der skal produceres varme i fjernvarmesystemer og industrielle anlæg.

Læs mere


Test af store varmepumper og chillere on-site
Er du producent af større varmepumper og chillere til proceskøling og aircondition, har du nu mulighed for at få testet dine units on-site på Teknologisk Institut.

Læs mereTilmeld dig Køle- og Varmepumpetekniks nyhedsbrev - så er du sikker på, at du ikke går glip af den nyeste viden og seneste udvikling inden for energi og klima.

Download folderen: Decarbonizing strategies - Your roadmap towards sustainability