Superkritisk CO2 kan oprense og forbedre havplast

Frederik R Steenstrup

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 23 57.

Strand med plastaffald

Superkritisk CO2 kan oprense og forbedre havplast

Omtrent 8 mio. ton plast ender hvert år i havet som affald, der skader natur og dyreliv. Ved hjælp af teknologien superkritisk CO2 hjælper Teknologisk Institut virksomheden O.P. Global med at oprense og forbedre havplast, så det kan genanvendes.

I en pilotundersøgelse har Teknologisk Institut undersøgt kvaliteten af plastaffald, som virksomheden O.P. Global har indsamlet på stranden i Sydøstasien. Plasten blev indsamlet, sorteret og vasket af O.P. Global, hvorefter den blev oprenset på Teknologisk Instituts pilotanlæg for superkritisk CO2-behandling.

– Kvaliteten af plast varierer voldsomt, og vi arbejder derfor på at udvikle og afprøve måder til at forarbejde plasten. I den forbindelse har vi i samarbejde med Teknologisk Institut behandlet et parti plast i form af låg fra flasker, indsamlet på strande i Filippinerne, forklarer co-founder af O.P. Global, Michael Gram.

Opsamling og indledende vask af plast

O.P. Global kværnede og vaskede den indsamlede plast i hånden i to omgange før den blev behandlet på Teknologisk Institut. Teknologisk Institut ekstraherede derefter urenheder fra plast-granulatet.

Kvaliteten af havplast i orden

Teknologisk Institut undersøgte kvaliteten af plasten efter den indledende behandling foretaget af O.P Global samt efter oprensningen med superkritisk CO2 foretaget af Teknologisk Institut.

– Vores undersøgelser viser, at plastens egenskaber mekanisk og styrkemæssigt er så gode, at plasten fint kan genanvendes allerede efter den indledende sortering og vask, som O.P. Global foretog. Og med den efterfølgende oprensning med superkritisk CO2 er plasten også renset for de urenheder, der typisk opstår, når plasten nedbrydes i havet, fortæller specialist Mark Holm Olsen, Teknologisk Institut.

Sortering og oprensning er afgørende

– Der har været meget diskussion om kvaliteten af opsamlet havplast, fordi plasten generelt er af så lav kvalitet, at den er svær at genanvende. Men i det her tilfælde, hvor plasten er sorteret onsite og efterfølgende vasket, kan vi konstatere, at kvaliteten faktisk er ret høj. Der er potentiale for en stor miljøgevinst, hvis vi fremover kan genanvende plastaffald fra hav og strand til nye højværdiprodukter, lyder det fra Mark Holm Olsen.

Nyttig viden om superkritisk CO2-behandling